Home / Social / An de excepție pentru viticultorii vasluieni

An de excepție pentru viticultorii vasluieni

Campania de recoltare a strugurilor de vin și de masă este în plină desfășurare. Potrivit raportărilor făcute de fermierii vasluieni, recolta medie obținută până la această dată este de circa 10.000 kilograme/hectar la strugurii de vin și 6.500 kilograme/hectar la strugurii de masă. Conform datelor Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, viticultorii vasluieni dețin o suprafață totală de 11.289 hectare cu struguri de vin și o suprafață totală de 175 hectare cu struguri de masă.

Printre soiurile nobile existente în județul Vaslui predomină soiurile albe: Fetească regală, Fetească albă, Aligote, Zgihara de Huși, Sauvignon blanc, Riesling italian. De asemenea, viticultorii locali dețin și suprafețe importante cultivate cu soiul roșu Merlot, precum și cu soiuri de masă ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.

Potrivit legislației în vigoare, cultivatorii de viță-de-vie cu soiuri nobile în suprafață minimă de 0,5 hectare au obligația deținerii și completării carnetului de viticultor. De asemenea, comercianții care cumpără struguri pentru vin în vederea comercializării către procesatori au obligația întocmirii unui centralizator al cantităților predate. Orice transport al unor cantități de struguri din soiuri nobile pentru vin, care nu este însoțit de fila din carnetul de viticultor în care să fie înscrise corect și complet datele prevăzute în rubricile acesteia, se consideră ilicit. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Fostul director al Liceului ”Ion Mincu”, unul dintre cei mai longevivi șefi din județ, condus pe ultimul drum

Fostul director al Liceului ”Ion ...

Studenții vasluieni își închid afacerile pe bandă rulantă

Majoritatea firmelor înființate de studenții ...

Municipiul Bârlad va fi gazda unui simpozion dedicat adolescenților

de Dănuț CIOBANU Luni, 23 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: