Home / Social / Cum își bate joc statul român de bijuterii arhitecturale de talia celor care au pus Italia sau Franța pe harta turismului mondial

Cum își bate joc statul român de bijuterii arhitecturale de talia celor care au pus Italia sau Franța pe harta turismului mondial

“Vom avea un termen pe 25 septembrie la Judecătoria Vaslui și sperăm să nu se găsească motive ca dosarul să fie amânat”, spune Mirela Nistoroschi, directoarea Palatului Copiilor, care speră ca războiul din justiție care ține Palatul Mavrocordat în ruină să se încheie curând. Administratorii imobilului și constructorul nu s-au înțeles la bani și, de ani de zile, au pornit un proces fără sfârșit.

Palatul Mavrocordat din apropierea centrului municipiului Vaslui este un edificiu etalon încărcat de istorie al orașului, care, din păcate, a ajuns într-o stare deplorabilă. Clădirea nu a mai cunoscut o reabilitare importantă în ultimii 25 de ani așa că, în prezent, bijuteria arhitectonică aduce a magherniță. Clădirea a aparținut familiei fanariote Mavrocordat, familie cu puternice rădăcini în Imperiul Bizanț și care a dat țării nostre șase domnitori.

Povestea tristă a a început în 1998, când autoritățile au început un proiect de reabilitare a clădirii. SC Provas SA Vaslui estima atunci că 4,5 milioane de lei (fără TVA) sunt necesari pentru reabilitarea Palatului Mavrocordat. Procedurile de organizare a licitației s-au prelungit însă până în …2008, când s-au făcut primii pași legali pentru adjudecarea contractului de lucrări. Proiectul de reabilitare a fost câștigat de SC Impex Romcatel SRL Iași, iar contractul fost încheiat la sfârșitul lui 2011, suma licitată fiind de 5,1 milioane lei, fără TVA. Valoarea a fost indexată ulterior, ajungându-se la 5,28 milioane lei.

După ce a început lucrarea, conducerea firmei ieșene a realizat că evaluatorul financiar al proiectului nu a luat în considerare faptul că imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice și, în consecință, lucrările de restaurare costau mult mai mult. După expertizele lor tehnice, s-a stabilit că pentru finalizarea proiectului ar fi nevoie de 13 milioane de lei. Atunci Ministerul Educației și Cercetării s-a retras din proiect din cauza lipsei de resurse financiare, iar societatea de construcții a sistat lucrările. Astfel, la sfârșitul lui 2011, șantierul de la Palatul Mavrocordat s-a închis definitiv, firma abandonând șantierul fără să protejeze lucrările parțiale realizate nici până astăzi.

“Stăm așa, fără niciun fel de protecție”, spune directoarea Palatului Copiilor, Mirela Nistoroschi.

În prezent, pereții clădirii, decopertați și lăsați la roșu, s-au deteriorat rapid, iar spărturile din acoperiș ivite după demolarea sobelor au produs infiltrații de apă.

Administratorii clădirii și firma de construcție nu au ajuns la un numitor comun nici până în prezent, totul luând calea unui proces de uzură ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. “Vom avea un termen pe 25 septembrie la Judecătoria Vaslui și sperăm să nu se găsească motive ca dosarul să fie amânat”, spune acum Mirela Nistoroschi, înainte de a fi prea târziu. (Cristian PĂTRAȘCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Șanse de angajare mai mici și discriminare la locul de muncă pentru bolnavii de cancer din județul Vaslui

Pe lângă problemele medicale și ...

Negocieri politice pentru împărțirea ultimilor bani din fondul la dispoziția CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consilierii din ...

Vasluienii cu pensii de până la 1.139 de lei vor putea solicita compensarea cu 90% a prețului medicamentelor

Din septembrie, persoanele cu pensii ...

%d blogeri au apreciat: