Home / Administratie / Iată când și unde se fac sterilizări gratuite ale animalelor cu stăpân. În cazul maidanezilor, Primăria Bârlad a abandonat lupta, iar orașul este iarăși invadat
Primăria este depășită: Bârladul, invadat iarăși de maidanezi

Iată când și unde se fac sterilizări gratuite ale animalelor cu stăpân. În cazul maidanezilor, Primăria Bârlad a abandonat lupta, iar orașul este iarăși invadat

de Mihaela NICULESCU

Se îngroașă gluma. Situația pare că scapă de sub control după ce de mai bine de două luni câinii nu mai sunt capturați, în lipsa unui contract încheiat între Primăria Bârlad și Asociatia Seelen fur Scheelen. Reprezentantii asociației trag un semnal de alarmă, întrucât numărul câinilor s-a înmulțit destul de mult, mai ales cei din rase periculos de agresive. Bârlădenii observa cum, de la zi la zi, sunt tot mai mulți câini pe strada și că nimeni nu intervine pentru a-i prinde.

Au trecut două luni de când asociația care se ocupă la Bârlad de câinii comunitari nu îi mai poate captura, pentru că nici până acum Primăria nu a încheiat contract cu aceasta. Între timp, câinii comunitari alături cei cu stăpân lăsați pe străzi s-au înmulțit, astfel încât orașul este din nou plin de patrupede.

Inițial, Primăria ne-a pus în față o formă de contract inspirată parțial de la primăria din Bistrița, cu care nu am fost de acord, întrucât clauzele erau exagerate, nerealiste. Ni s-a promis că va fi întocmit un alt contract, luând în calcul și cerințele noastre. Am așteptat, dar nici până la această oră nu am primit un răspuns. Nu ne-a chemat nimeni la negocieri”, a declarat pentru Est News Luiza Lungu, președinta Asociației „Seelen fur Seelchen” din Bârlad.

Pentru că Primăria nu a declanșat o campanie publicitară intensivă pentru încurajarea sterilizării și microcipării câinilor cu stăpân, în ultimii ani s-a pierdut controlul acestora. Conducerea asociației spune că, în loc să se focuseze pe responsabilitățile sale (capturare, îngrijire în padoc, sterilizare și adopție), este nevoită să facă filaj pentru a urmări câinii cu stăpân aflați în domeniul public, câini care nu sunt puțini deloc. De regulă, dimineața la prima oră și seara târziu, haite de câini comunitari, dar și din gospodării, lăsați de izbeliște, tulbură liniștea publică și cetățenii arată pe bună dreptate cu degetul către Primărie.

În mod inexplicabil, Primăria se spală pe mâini și plasează problema în curtea asociației, dar aceasta nu are nicio obligație de a amenda stăpânii iresponsabili care își lasă câinii pe stradă, determinând înmulțirea necontrolată a patrupedelor.

Sterilizări gratuite, în zona Stadion

Toate ONG – urile de profil consideră sterilizarea ca fiind metoda de succes în reducerea numărului de câini comunitari. Asociația „Seelen fur Seelchen” organizează periodic campanii de sterilizare, atât a câinilor cât și a pisicilor. Săptămâna aceasta, în perioada 21 – 23 septembrie, stăpânii de câini și pisici își pot steriliza animăluțele la cabinetul veterinar din zona Stadion, aflat la parterul blocului turn.

Am înregistrat până acum 100 de cereri din partea stăpânilor de câini, dar și de pisici și așteptăm în continuare să se programeze pentru sterilizarea animalelor. Medicul veterinar Alina Jako, colaboratoarea asociației, se ocupă de acest lucru, sterilizarea fiind suportată integral de «Lotus Stray Rescue». Noi avem disponibilitate maximă de a face o zi pe săptămână sterilizare, dacă există programări, sau o dată la două săptămâni. Ar fi bine ca stăpânii de câini și pisici să vină în următoarea perioadă cu patrupedele la sterilizare, pentru că se apropie perioada rece și mulți nu vor să își sterilizeze animalul când e frig. Numărul câinilor și pisicilor a crescut foarte mult, mai ales între blocuri, de aceea contăm pe receptivitatea oamenilor în a veni și a-și steriliza animăluțul”, a mai precizat Luiza Lungu.

Sterilizarea nu scurtează nicidecum viața animalului, ci dimpotrivă o prelungește, femelele sterilizate nu dezvoltă cancer, după sterilizare animalele devin mai jucăușe și mai sociabile, nu se vor îngrășa dacă vor fi hrănite corespunzător și, cu siguranță, indirect sunt ajutate animalele străzii, pentru că au mai multe șanse să își găsească stăpân dacă există mai puține animale.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: