Home / Administratie / Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor are nevoie de pubelele primarilor

Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor are nevoie de pubelele primarilor

Implementarea sistemului de gestionare a deșeurilor din județul Vaslui este în plină desfășurare. În prezent, mai sunt primării care au de predat operatorilor de salubritate containerele, compostoarele și pubelele primite prin proiect. La finalul predării acestor materiale, se așteaptă ca sistemul să funcționeze ireproșabil. Pentru anul 2018, taxele de salubrizare sunt de 8,81 lei/persoană/lună în mediul urban și 2,86 lei/persoană/lună în mediul rural.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că, în această perioadă, mai sunt primării care au de predat materialele primite în cadrul proiectului, către operatorii care răspund de colectarea și transportul deșeurilor: “Pe măsură ce se predau toate acele lucruri, sistemul va funcționa integral, așa cum a fost prevăzut în aplicația prin care am obținut finanțarea europeană nerambursabilă”.

În prima jumătate a acestui an operatorii, care au câștigat licitațiile pentru colectarea și transportul deșeurilor din localitățile județului Vaslui, au solicitat o perioadă de acomodare, în ceea ce privește prestarea serviciilor de salubritate. Conducerea CJ-ului a refuzat această variantă și a cerut ca sistemul integrat de gestionare a deșeurilor să fie cât mai repede pus în funcțiune. După perioada de acomodare de o lună sau trei luni lucrurile vor sta ca la început. Nu am fost de acord cu acordarea acestei perioade. Trebuie să luăm măsuri drastice, să înceapă operarea sistemului. Dacă operatorii nu vor respecta obligațiile asumate în contract se vor aplica penalități etc”, a spus Dumitru Buzatu.

De pe 23 iulie 2018 a fost deschis depozitul ecologic de la Roșiești. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei SC Romprest Energy SRL București, ofertant declarat câștigător în urma licitației pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

Depozitul de la Roșiești are în componență o linie de sortare, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. Depozitul va avea două celule de depozitare, din care a doua celulă va fi deschisă de către concesionarul serviciului. Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042. Pe 24 iulie 2018, au fost recepționate și cele patru stații de transfer de la Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești care au fost puse la dispoziția SC Romprest Energy SRL, pentru a fi utilizate. Concesionarul a primit și șase autocamioane cu remorcă pentru a transporta containerele de la cele patru stații de transfer. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasile Pavăl a trasat noile direcții de dezvoltare ale municipiului Vaslui în anul 2020

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: