Google+
Home » Justitie » Polițiștii vasluieni au acționat pentru Ziua Europeană Fără Decedați în Accidentele Rutiere

Polițiștii vasluieni au acționat pentru Ziua Europeană Fără Decedați în Accidentele Rutiere

Ieri, zeci de polițiști de la Rutieră și de la Ordine Publică, din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, au acționat în interiorul și în afara localităților pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave, precum și pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente de circulație, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteză, consumul de băuturi alcoolice de către conducătorii auto, nerespectarea normelor rutiere de către conducătorii de vehicule cu tracțiune animală și de către bicicliști.

Activitatea de prevenție a fost de fapt o activitate de susținere a proiectului „EDWARD” (European Day Without A Road Death), lansat de TISPOL – organizația polițiilor rutiere din Europa sub deviza „Reducerea riscurilor pe drumurile din Europa”. „EDWARD” este un proiect european care vizează siguranța rutieră. Este destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier, cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere se subscrie acțiunii „Focus on the road”, stabilită de Organizația Polițiilor Rutiere din Europa – TISPOL, la nivelul țărilor membre.

La nivel național vor fi organizate acțiuni ce vizează combaterea excesului de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau neportul centurii de siguranță, întrucât comportamentul participanților la traficul rutier rămâne cel mai important obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranței rutiere, activități care sunt derulate în cadrul Campaniei naționale de educație rutieră „Alege viața!”. Participarea presupune asumarea unui angajament – „I’ve made the pledge”, pe pagina oficială de internet https://projectedward.eu/ro, iar polițiștii rutieri vor oferi informații cu privire la derularea acestui proiect, a cărui susținere și promovare se realizează prin vizionarea unui clip video.

Activitățile preventive au ca scop îmbunătățirea nivelului de conștientizare a participanților la traficul rutier asupra pericolelor la care se expun atunci când încalcă regulile de circulație.

De ziua EDWARD polițiștii ne invită să facem un angajament pentru a reduce numărul accidentelor rutiere la 0. Să promitem că reamintim familiei, prietenilor și colegilor să sporească atenția la volan și că vom conduce cât mai prudent și vom respecta regulile de circulație atât la volan, cât și pe motocicletă sau bicicletă. Să pornim farurile pentru a fi mai vizibili în trafic și să fim atenți și să sporim vigilența în preajma pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor, copiilor, persoanelor în vârstă ori celor care se deplasează cu ajutorul animalelor. Să ne luăm angajamentul că vom conduce cu o viteză care este, în același timp, și legală și sigură și să verificăm corespunzător starea anvelopelor. Să acordăm o atenție deosebită atunci când conducem în apropierea școlilor ori în zone unde sunt mulți copii și să nu conducem niciodată sub influența alcoolului sau a medicamentelor ori substanțelor care ne-ar putea afecta siguranța. Să ne asigurăm corespunzător și păstrăm distanța de siguranță în mers și să purtăm întotdeauna centura de siguranță și avem grijă ca și cei care călătoresc cu noi să o poarte. Să nu folosim telefonul mobil în timp ce conducem, când nu avem dispozitiv hands – free și să nu ne lăsăm distrași de nimic din interiorul sau exteriorul mașinii ori din mintea noastră. Astfel vom fi un exemplu pentru cei care călătoresc cu noi, conducând calm și sigur. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: