Home / Administratie / Cum trag autoritățile Bârladului mâța de coadă și, pe deasupra, iau bani pentru asta

Cum trag autoritățile Bârladului mâța de coadă și, pe deasupra, iau bani pentru asta

Cea mai recentă ședință extraordinară de Consiliu Local, desfășurată în Bȃrlad pe 14 septembrie, a scos la iveală ceea ce bȃrlădenii știu și trăiesc pe pielea lor, nu de ieri, de azi, ci de ani buni. Deși bugetul local e unul generos, investițiile întȃrzie, pentru că aleșii fac administrație după ureche. În plus, stau prost și cu estimările, votează sume prea mici pentru anumite proiecte, după care reiau votul și alocă fonduri suplimentare. Concluzia꞉ indemnizațiile lunare curg, se pierde timp, iar trenul dezvoltării nu mai oprește în gara «Bȃrlad».

Administrația de la Bȃrlad dă lecții despre cum să-ți dai cu stȃngul în dreptul, pe banii contribuabililor. Mărturie stă ultima ședință extraordinară de Consiliu Local, în care au fost votate, printre altele, propunerile primarului Boroș de rectificare a bugetului local, secțiunea Dezvoltare, pe anul 2018.

Din ciclul ″să mai cheltuim niște bani cȃt e vremea favorabilă″, aleșii bȃrlădeni au căzut de acord să aprobe sume consistente (cȃteva sute de mii de lei), ce vor ușura bugetul local, pȃnă la sfȃrșitul anului, pentru investiții care au trecut deja de votul consilierilor, doar că acestea n-au fost corect evaluate.

Un exemplu grăitor sunt Studiile de fezabilitate pentru canalizarea pluvială, în cartierele Munteni – Podeni și pentru asfaltarea străzilor din cele două cartiere istorice. Ca să-i convingă pe consilieri să voteze suplimentarea banilor alocați celor două studii, primarul Boroș a recunoscut că ″suma gȃndită împreună a fost insuficientă″. Mai exact, studiile de fezabilitate au fost scoase la licitație de către Primărie, dar nimeni nu s-a înscris cu oferte, din cauză că sumele estimate au fost prea mici.

În aceste condiții, s-au alocat fonduri în plus, 60.000 lei, pentru ca ″o firmă să vină să ne dea o soluție pentru cele două cartiere, pentru că nu putem asfalta străzile (din Munteni și Podeni) pȃnă nu găsim soluții pentru apele fluviale″.

Alte exemple că strategia administrativă a consilierilor bȃrlădeni nu funcționează sunt proiectele care vizează modernizarea clădirii Colegiului Național ″Gheorghe Roșca-Codreanu″, a Parcului ″Victor Ion Popa″ și a Stadionului ″Rulmentul″ din Bârlad. Dacă pentru Colegiul ″Codreanu″ s-au alocat inițial 117.000 lei, aleșii au trebuit să suplimenteze suma cu alte 323.000 lei.

Pentru refacerea trotuarelor din zona Parcului ″Victor Ion Popa″ s-au alocat în plus, 10.000 lei, iar pentru sistemul de încălzire al Stadionului ″Rulmentul″, încă 250.000 lei.

Sume suplimentare vor fi folosite și pentru montarea indicatoarelor stradale (40.000 lei), pentru achiziționarea de calculatoare la Liceul Tehnologic “Petru Rareș” Bȃrlad (50.000 lei) și pentru REISER S.A. (în jur de 100.000 lei).

″Am gȃndit o anumită strategie pentru rectifcare, trebuie să schimbăm întreaga gȃndire!″, le-a spus primarul Dumitru Boroș consilierilor, semn că administrația din Bȃrlad dă rateuri, consilierii votează pe repede înainte, iar problemele orașului rămȃn în așteptare. (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasile Pavăl a trasat noile direcții de dezvoltare ale municipiului Vaslui în anul 2020

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: