Home / Social / Din ce mai mulți copii vasluieni cresc departe de părinți, care pleacă la muncă în străinătate

Din ce mai mulți copii vasluieni cresc departe de părinți, care pleacă la muncă în străinătate

Numărul copiilor care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate a crescut în cursul acestui an, față de anul trecut, arată datele furnizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Irina Cîmpeanu, a declarat că, la sfârșitul lunii iunie, în evidențele DGASPC Vaslui erau înregistrați 3.157 de copii care au unul sau amândoi părinții plecați la muncă în străinătate, în condițiile care, la sfârșitul anului 2017, existau 2.951 astfel de copii: “La sfârșitul primului trimestru al anului 2018, în evidențele noastre, întocmite pe baza datelor primite de la primării, la nivelul județului erau înregistrate un număr de 2.246 de familii în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate, cu 3.157 de copii. În 459 dintre cazuri este vorba despre familii cu ambii părinți plecați în străinătate, în 1.581 de familii doar un părinte este plecat din țară, în timp ce în 206 cazuri este vorba despre părinți unici întreținători de familie monoparentală care sunt plecați la muncă în afara țării”.

Potrivit datelor instituției, cei mai mulți copii se află în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără să beneficieze de măsuri de protecție. Un număr de 35 de copii care au părinții plecați din țară sunt crescuți de asistenți maternali profesioniști, iar 5 sunt instituționalizați în centre de specialitate.

Specialiștii susțin că odată cu fenomenul migrației, familia suferă schimbări structurale și întâmpină dificultăți, în multe cazuri copiii ajungând să consume droguri sau alcool, să fie agitați, să aibă tulburări alimentare, de somn sau tulburări de comportament ce pot duce la rezultate școlare slabe, devianță spre violență, apartenență la grupuri delincvenționale.

“În situațiile cele mai grave se poate ajunge la afecțiuni somatice sau la tulburări emoționale severe de genul apatie, anxietate și în cazuri extreme – depresie sau chiar la tentative de suicid. Toate aceste consecințe trădează suferința copilului și sunt nefaste, cauzându-i un stres major. Dezechilibrele generate în personalitatea copilului ca urmare a plecării unui părinte sau a ambilor părinți la muncă în străinătate pot fi ameliorate prin suportul necondiționat al celor din jurul său, fie că sunt membri ai familiei, educatori sau comunitatea. Se impune atât salvarea lor pe plan emoțional, afectiv, cât și pe plan relațional, social pentru a primi permanent susținere, compasiune, înțelegere, răbdare. În acest fel, vor căpăta încredere și bucuria de a trăi, iar tensiunile acumulate ca urmare a situației create vor fi minimalizate”, susțin reprezentanții DGASPC Vaslui.

Potrivit legii, părintele care exercită singur autoritatea părintească are obligația de a anunța serviciile de asistență socială cu privire la intenția de a părăsi țara, cu cel puțin 40 de zile înainte de plecare. Nerespectarea obligației legale de a notifica intenția de a părăsi țara și de a desemna o persoană care să exercite, pentru o perioadă determinată de timp, autoritatea părintească față de copilul sau copiii rămași la domiciliu, constituie contravenție și poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 500 și 1000 lei. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasile Pavăl a trasat noile direcții de dezvoltare ale municipiului Vaslui în anul 2020

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: