Home / Social / Episcopul Hușilor, poziție tranșantă în privința referendumului

Episcopul Hușilor, poziție tranșantă în privința referendumului

“Familia nu poate fi decât într-un singur fel. Celelalte sunt surogate, niște subtitute nereușite, niște schimonosiri nedrepte care se revendică de la acest statut natural, a ceea ce noi numim: familie”, a spus părintele Ignatie, Episcopul Hușilor, într-o cuvântare rostită la sfințirea unei biserici din Cluj. După ce s-a distanțat de inițiativa organizării referendumului privind definirea familiei, episcopul Hușilor nu ezită în ultimul timp să lanseze în spațiul public argumente care să fundamenteze un vot favorabil “familiei tradiționale”.

De la anunțarea organizării Referendumului pentru definirea familiei în Constituției, episcopul Hușilor a făcut mai întâi o precizare pe care a considerat-o necesară delimitându-se de inițiativa strângerii de semnături pentru acesta. Dar pentru că referendumul va avea loc și este un moment important pentru Biserică, care are obligația să rămână prezentă în viața comunității, părintele Ignatie nu ezită, în ultimul timp, să lanseze în spațiul public argumente care să fundamenteze un vot favorabil din partea vasluienilor pentru “familia tradițională”.

Într-o cuvântare rostită la Cluj- Napoca, cu ocazia sfințirii Bisericii “Schimbarea la față” și postată pe siteul Episcopiei, după ce a deplâns dezbinarea, ideologizarea și politizarea din societatea noastră, părintele Ignatie a afirmat că “Biserica nu poate fi absentă de la ceea ce se întâmplă în lumea de azi”.

“Avem parte de o lume foarte bulversată, fragmentată din toate punctele de vedere. Puteți constata cu mare ușurință câtă stare de dezbinare, ce atmosferă de sciziune ne înconjoară la tot pasul. În lumea în care trăim noi astăzi, (aproape) totul este transformat în ideologie: cine își iubește patria și neamul, riscă să fie suspectat de cripto-comunism; cine pledează pentru și este fervent în a susține familia tradițională, poate fi etichetat rapid ca un simpatizant inconștient al domnului Putin, de parcă familia formată din tată, mamă și copii a fost inventată și așezată pe orbita planetei de către “prințul” de la Răsărit. În consecință, aș putea spune că societatea, chipul lumii de astăzi sunt constant și obsesiv privite în cheie ideologică centrată pe dezbinare, subsumate unei ideologii care conține morbul polarizării și al uciderii. Se știe, cu certitudine maximală, că orice fel de ideologie este totalitară și, în mod negreșit, ucide”, a spus episcopul Hușilor.

Înaltul prelat a arătat că societatea noastră este supusă unui asalt din partea ideologiilor, care are darul de a ne orbi și de a ne îndepărta de calea spirituală autentică, care valorizează credința și tradiția.

“Probabil nu suntem atât de săraci material, însă avem o altă formă de sărăcie și orbire: sărăcia și miopia spirituală. Diferența dintre noi și orbi este că noi nu realizăm că alții vor să ne orbească cu ideologiile lumii acesteia, care își propun să ne disloce din albia valorilor Evangheliei și ale Tradiției”, a spus părintele Ignatie.

“Familia nu poate fi decât într-un singur fel”

Potrivit episcopului, Biserica, dar și oamenii de cultură trebuie să se implice mai mult în a contracara derapajele ideologice care acționează asupra mentalului colectiv și în special asupra celor care se formează astăzi ca oameni, tinerii, oferind alternative față de curentele dominante.

“Există o puzderie de cărți cu care se hrănesc mulți dintre tinerii noștri. Este dreptul și libertatea fiecăruia de a-și alege opțiunile de lectură. Cu toate acestea, noi avem o mare responsabilitate, atât Biserica, cât și oamenii de cultură. Adică să oferim o alternativă consistentă și viabilă la derapajele ideologice ale prezentului. Nu putem să-i lăsăm să rămână în relativismul axiologic la care sunt invitați. Degeaba diagnosticăm că sunt probleme, dacă noi nu oferim și soluții, dacă nu oferim alternativă la ceea ce se întâmplă. Pentru că undeva, în subteranele conștiințelor oamenilor, se sedimentează toate lecturile din care se hrănesc. De aceea, noi avem datoria să oferim alternativa aceea bună, frumoasă, autentică. Sunt atâția tineri care se hrănesc din cărți de istorie, care nu fac altceva decât să demonteze identitatea noastră națională și să ne transmită, în mod subliminal sau explicit, că suntem ca neam, ca popor, structural vorbind și nu accidental (ceea ce, de fapt, se și întâmplă) într-o situație de avarie. Și noi ce facem? Absolut nimic. Puține voci sunt cele care se ridică, la modul competent, să dea un răspuns adecvat, neîncrâncenat și extrem de clar și argumentat. Foarte puține voci. Ne rezumăm doar la exercițiul diagnosticării”, a mai spus episcopul.

Nu întâmplător însă, părintele Ignatie a așezat în centrul cuvântării sale o referire la familie: “Familia nu poate fi decât într-un singur fel. Celelalte sunt surogate, niște substitute nereușite, niște schimonosiri nedrepte care se revendică de la acest statut natural, a ceea ce noi numim: familie”. La fel de puțin întâmplător, în finalul discursului său prelatul de la Huși a vorbit despre valorile neamului și adevăr: “Du o muncă de lămurire cu copilul tău, cu cel de lângă tine, ce înseamnă Biserica, ce înseamnă valorile acestui neam! Explică-i-le într-o manieră prin care el să se îndrăgostească de aceste lucruri, să simtă cu forță: da, aici este adevărul, în locul acesta, nu în altă parte! Simt că dincolo sunt altfel de realități, care sunt compromise și ireale!”. (Cristian PĂTRAȘCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU  Persoanele în vârstă din județul Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: