Home / Administratie / Încă un an, duși cu zăhărelul: preșcolarii și elevii vasluieni nu vor primi nici în acest an miere de albine

Încă un an, duși cu zăhărelul: preșcolarii și elevii vasluieni nu vor primi nici în acest an miere de albine

Copiii preșcolari din grădinițe și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional nu vor primi nici în acest an miere de albine. Cu toate că legea a fost adoptată încă din anul 2006, actul normativ nu a fost pus în aplicare niciodată. Dacă pe vechea lege copiii nu au primit niciun gram de miere, în anul 2017 a fost depus în Parlament un alt proiect de lege, prin care se promite că, de anul viitor, copiii vor primi câte un borcan de miere polifloră de 250 ml.

Programul privind acordarea de miere de albine în școli și grădinițe a rămas doar la stadiul de promisiune electorală. La 12 ani de la aprobarea actului normativ în Parlament copiii nu au primit până la această dată niciun gram de miere. În fiecare an, implementarea programului este amânată prin prevederi exprese din bugetul consolidat al statului sau ordonanța de urgență de la fiecare sfârșit de an, care prevede prorogarea termenului de aplicare a mai multor legi. Așa s-a întâmplat și cu anul școlar 2018-2019, în care elevii nu vor primi mierea de albine promisă de către aleșii din Parlamentul României.

Potrivit legii nr. 509/2006 ar fi trebuit să primească gratuit miere de albine în limita unei cantități de 60 grame/copil/săptămână, copiii preșcolari din grădinițele de stat și confesionale cu program normal de 4 ore, precum și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional.

Cum vechea lege nu a fost pusă în practică niciodată, în anul 2017 a fost depus în Parlament un al proiect de lege de modificare și completare a Legii nr. 509/2006. Potrivit actului normativ preșcolarii și școlarii claselor I-IV vor primi în fiecare lună, începând din anul 2019, câte un borcan de miere polifloră de 250 ml. Mierea de albine va fi ambalată în borcane cu capac verde și va trebui să provină de la producătorii locali. Totodată, și elevii care frecventează cursurile unor școli private vor fi beneficiarii programului. Practic, elevii au de a face cu o nouă promisiune, în condițiile în care lege veche nu a fost pusă în aplicare .

Vasluiul, un important producător de miere

Județul Vaslui ar putea deveni unul din furnizorii principali de miere de albine pentru programul național. În medie, cantitatea de miere de albine produsă în județ se ridică la 1.000 de tone, în valoare totală de 2,5 milioane euro. Pentru că este o miere de bună calitate, un procent de 70% din cantitatea de miere de albine produsă în județ este destinată exportului. «În ultimii opt ani, s-a dublat numărul apicultorilor și al familiilor de albine din județ. Trendul de creștere rămâne și în prezent, deși nu ca în anii 2009 – 2010. Sunt foarte multe cereri pe piață pentru achiziționarea de familii de albine, sunt mulți cetățeni care doresc să practice această meserie», a spus Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui.

În ultimii ani, sectorul apicol din județul Vaslui a atras circa 4.000 de noi crescători de albine. În prezent, în județ sunt circa 6.000 de apicultori, care întrețin peste 70.000 familii de albine. Spre comparație, în anul 1990, Vasluiul avea doar 2.300 de apicultori în toate structurile agricole organizate, care dețineau circa 35.000 familii de albine. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: