Home / Invatamant / Preoți și cadre didactice din Bârlad, cu inima pe tavă, în cadrul unui centru în care copiii nevoiași sunt ajutați cu o masă caldă pe zi și cu meditații gratuite

Preoți și cadre didactice din Bârlad, cu inima pe tavă, în cadrul unui centru în care copiii nevoiași sunt ajutați cu o masă caldă pe zi și cu meditații gratuite

de Mihaela NICULESCU

Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv”, care funcționează pe lângă parohia „Sf. Gheorghe” din Bârlad, va trece în curând în administrarea Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, parte a sectorului social-filantropic al Episcopiei Hușilor. În cel mai scurt timp, asociația va întocmi un proiect pentru a obține finanțare guvernamentală, necesară Centrului de zi.

Decizia a fost luată de Preasfinițitul Ignatie, Episcopul Hușilor, în urma vizitei pe care a făcut-o, zilele trecute, atât la Centrul de zi înființat de părintele paroh Adrian Țapu, cât și la Școala „Principesa Elena Bibescu”, de unde provin cei 20 de copii care beneficiază de serviciile Centrului de zi

Suntem onorați de ajutorul pe care Preasfințitul Părinte Ignatie îl va acorda Centrului de zi «Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv». Preasfințitul știa că în parohia «Sf. Gheorghe» funcționează un centru de zi unde copiii nevoiași primesc o masă caldă pe zi și sunt ajutați la teme de voluntari, învățători din oraș, în incinta Școlii «Principesa Elena Bibescu», unde se desfășoară acest program after school. A dorit, însă, să vină să vadă Centrul, să se întâlnească cu voluntarii și să viziteze și școala de unde provin beneficiarii Centrului. Până acum Centrul din cadrul parohiei noastre funcționa doar în baza unei autorizații DSVSA, obținută pentru bucătărie, pentru masa copiilor. În noile condiții, Centrul administrat de Asociația nou înființată «Filantropia Ortodoxă» Huși, ca o ramură a acesteia, va trebui să obțină o acreditare atât pentru bucătărie, cât și pentru programul after school”, a declarat pentru Est News Adrian Țapu, părintele paroh al Bisericii „Sf. Gheorghe” din Bârlad.

Cu toate actele în regulă, Centrul de zi „Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” va putea angaja bucătari, asistent social, psiholog, chiar și învățători și administrator.

Cum a apărut ideea unui centru de zi

Părintele paroh Adrian Țapu a luat hotărârea de a înființa pe lângă biserică un centru care să vină în sprijinul copiilor săraci, după ce în urmă cu doi ani și jumătate a aflat despre o inițiativă similară, la o scară mai mare, a unui preot din București. Cu sprijinul enoriașilor a reușit să asigure copiilor o masă caldă, iar învățători cu credință în Dumnezeu i-au fost alături pentru a-i asista pe copii la teme.

Timp de două luni (mai și iunie 2016), cei 20 de copii selectați dintre cei mai nevoiași elevi ai școlii vecine au fost ajutați doar cu o masă caldă la Biserica «Sf. Gheorghe». Ulterior, ni s-au alăturat și profesori și învățători din oraș, pentru a-i ajuta la teme pe copii. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să continuăm demersul și iată-ne în 2018, când ne declarăm mulțumiți de colaborarea cu comunitatea. Cu sprijinul oamenilor cu suflet am reușit să facem viața acestor copii defavorizați un pic mai frumoasă. Prezența Preasfințitului Părinte Ignatie la noi în parohie mi-a dat un imbold, m-a convins că nu sunt singur, nici eu, nici oamenii care s-au implicat până acum alături de mine. Sunt profund recunoscător Episcopiei Hușilor pentru faptul că, odată cu venirea în fruntea ei a Preasfințitului Ignatie se dorește intensificarea activităților sociale, inclusiv caritabile”, a mai precizat părintele Adrian Țapu.

Acesta a găsit o metodă foarte eficientă de a atrage creștini care să ajute Centrul cu bani sau produse necesare asigurării mesei pentru copii. Drept mulțumire, părintele săvârșește pomenirea celor adormiți din familiile persoanelor care fac donații. Parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” și-ar dori să poată ajuta mai mulți copii nevoiași, dar, din păcate, spațiul în care funcționează Centrul de zi nu este destul de încăpător. Se gândește serios ca, la anul, când va demara un proiect de reabilitare a bisericii, cu fonduri europene, să includă și construirea unei mansarde deasupra corpului în care funcționează Centrul de zi, astfel încât cât mai mulți copii să poată primi zilnic o masă caldă aici, de luni până vineri.

Realitatea cruntă arată că în județ și în Bârlad sunt foarte multe familii sărace, care-și trimit la școală copiii flămânzi, cornul și laptele fiind masa lor sigură de zi cu zi. Ideal ar fi ca pe lângă fiecare biserică să funcționeze un astfel de centru de zi, ca cel înființat la inițiativa părintelui Țapu, singurul de acest tip din oraș. Demersurile Episcopiei Hușilor sunt încurajatoare, pentru că înființarea Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși va duce la apariția mai multor centre similare în județ.

Avem în vedere să deschidem câtva centre de zi pentru copii în județul Vaslui, sub patronajul Episcopiei Hușilor. Motivele pentru care ne implicăm sunt prevenirea abandonului școlar și integrarea copiilor marginalizați în colectivitățile din școli și în societate”, a declarat părintele Vladimir Berevoi, consilier economic și social, misionar în cadrul Episcopiei Hușilor.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru ...

Copiii de la CSC nr. 2 Bârlad, pregătiți pentru Ziua Unirii Principatelor (Video)

Pregătiri pentru Ziua Unirii. Ieri, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: