Home / Social / Sute de copii vasluieni primesc alocații de până la 200 de euro

Sute de copii vasluieni primesc alocații de până la 200 de euro

Părinții din județul Vaslui care lucrează legal în unul din statele UE primesc alocații de până la 200 euro pentru copiii lor. În acest an, nu mai puțin de 1.315 familii au completat documentația necesară în vederea obținerii alocației comunitare. Cele mai multe cereri pentru alocații au venit din Germania, Italia, Austria, Marea Britanie și Irlanda.

Până la data de 1 septembrie 2018, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui au fost înregistrate și soluționate 1.315 solicitări de completare a formularelor europene în vederea obținerii alocațiilor europene. Este vorba despre acordarea prestațiilor familiale în țările membre ale Uniunii Europene (UE), pentru familiile la care cel puțin un părinte lucrează în unul din statele membre.

Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui, a precizat că cele mai multe cereri sunt de la persoane care își desfășoară activitatea în Germania, Italia, Austria, Marea Britanie și Irlanda. În toate aceste state europene, alocația care se acordă copiilor are o valoare între 180 și 200 de euro/lună. “În acest an noi am procedat la suspendarea dreptului la alocația de stat în 290 de cazuri, deoarece niciun părinte nu lucrează în România, urmând să primească dreptul integral în statul membru UE în care cel puțin un părinte își desfășoară activitatea”, a explicat Sorin Prepeliță.

Potrivit legislației europene, pentru fiecare an de plată, se solicită date despre beneficiarul prestației sociale din țara de origine. “O familie poate primi alocație în România, când un părinte muncește în țară, iar al doilea părinte care lucrează afară primește la rândul lui alocație din statul respectiv. Din cuantumul alocației primite în euro, care de regulă este mai mare, se scade alocația primită de la statul român. Atunci când ambii părinți lucrează în străinătate, alocația din țara de origine este sistată și rămâne în vigoare doar prestația socială din locul de rezidență”, a mai spus Sorin Prepeliță.

Alocația este sistată și în situația în care un părinte rămâne în țară dar nu lucrează, prestația fiind plătită doar părintelui care este angajat legal în unul din statele europene.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor europene în domeniu, în data de 18 ianuarie 2008, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 42, ordinul comun al miniștrilor muncii, internelor și educației. Ordinul aprobă instrucțiunile de aplicare a prevederilor Regulamentului nr.1408, privind aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaților, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor acestora, care se deplasează în interiorul UE. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

Sprijin financiar de 200.000 lei pentru bisericile din Fruntișeni, Bălteni, Vinderei și Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: