Google+
Home » Invatamant » Absențe costisitoare – Peste 4.700 de copii au chiulit de la școală și au lăsat familiile fără alocații

Absențe costisitoare – Peste 4.700 de copii au chiulit de la școală și au lăsat familiile fără alocații

Un număr de 906 familii din județul Vaslui s-au trezit cu alocațiile de susținere tăiate, din cauza chiulului copiilor de la școală. Din cei 18.012 copii de vârstă școlară din familiile beneficiare, 4.783 de copii au bifat absențe nemotivate. În total, Inspecția Muncii a diminuat sau suspendat alocațiile cu 106.000 lei, urmând ca și alți copii să fie excluși de la plată. În mediul rural, cele mai multe familii cu alocațiile diminuate sunt din Puiești, iar în mediul urban sunt familiile din Bârlad.

Absențele nemotivate de la școală ale copiilor au lăsat sute de familii din județul Vaslui fără banii din alocația pentru susținere. În semestrul al II-lea al anului școlar 2017-2018 26,55% din numărul total al copiilor de vârstă școlară din familiile beneficiare au avut absențe. Conform situației transmise de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, din numărul total de 18.012 copii de vârstă școlară din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, 4.783 copii au lipsit nemotivat de la cursuri. În ceea ce privește numărul absențelor, situația este următoarea: 3.488 copii au înregistrat între 1 și 9 absențe, 673 copii au înregistrat între 10 și 19 absențe, 33 copii au înregistrat 20 absențe, iar 589 copii au înregistrat peste 20 de absențe.

Sute de familii cu alocațiile tăiate

Din momentul în care a primit listele cu absențele nemotivate, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (APIS) Vaslui a trecut la aplicarea legislației în vigoare. Astfel, 489 familii (în care copiii au înregistrat între 10-19 absențe) s-a procedat la diminuarea alocațiilor cu 20%, iar pentru 20 familii (în care copiii au înregistrat 20 de absențe), s-a procedat la diminuarea alocațiilor cu 50%.

Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui, a precizat că diminuările de alocații pentru susținerea familiei s-au făcut pentru o perioadă de trei luni, iar valoarea totală a reținerilor se ridică la suma de 66.366 lei.

De asemenea, pentru un număr de 76 familii cu un singur copil în componența familiei, care a înregistrat peste 20 de absențe nemotivate, drepturile au fost suspendate pe o perioadă de șase luni, impactul suspendărilor asupra bugetului fiind de 39.996 lei. Tot din cauza absențelor nemotivate, pentru 321 de familii, urmează să se modifice cuantumul alocației, prin excluderea de la calculul acesteia a copiilor care au înregistrat peste 20 de absențe.

La sfârșitul lunii august 2018, în județul Vaslui erau înregistrați 10.751 de beneficiari de alocație pentru susținerea familiei. În aceiași lună, suma totală plătită pentru drepturile curente a fost de 1.750.839 lei, iar suma medie achitată lunar unei familii din județul Vaslui a fost în valoare de 162 lei.

Localitățile cu cei mai mulți chiulangii

Potrivit datelor APIS Vaslui, localitățile din mediul rural cu cele mai multe familii ale căror alocații au fost diminuate sunt: Puiești – 7 familii cu alocații suspendate și 23 familii cu alocații diminuate și Iana – 6 familii cu alocații suspendate și 17 familii cu alocații diminuate. La polul opus, localitățile din mediul urban cu cele mai multe familii ale căror alocații au fost diminuate sunt: Bârlad cu 20 de familii cu alocații diminuate și 6 suspendate, Huși – 13 familii cu alocații diminuate și 4 familii suspendate, Vaslui – 8 familii cu alocații diminuate și 4 familii cu alocații suspendate și Negrești – 6 familii cu alocații diminuate și 3 familii suspendate.

Alocația pentru susținerea familiei se acorda în condițiile în care familiile care au în întreținere copii, realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 de lei și nu dețin nici un bun din lista acelor care conduc la excluderea acordarii dreptului. În esență, aceasta lista cuprinde clădiri – spații locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, autocamioane, tractor, combină, suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare neta de producție anuală depașește 2.500 euro. Alocația pentru susținerea familiei a fost instituită prin Legea nr. 277/2010 și se adresează familiilor ce au în îngrijire copii și realizează venituri mai mici decât valoarea unui prag stabilit de lege. Unul din obiectivele acordării alocației de susținere urmărește stimularea frecventării cursurilor unei forme de învățământ. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: