Home / Administratie / Directorul muzeului bârlădean, în război cu lumea toată

Directorul muzeului bârlădean, în război cu lumea toată

de Mihaela NICULESCU

Supărare mare! După ce a citit în ziarul Est News articolul publicat în 14 septembrie, în care informam că doi muzeografi au dat în judecată Muzeul ”Vasile Pârvan”, iar un altul a demisionat din cauza atitudinii directorului Mircea Mamalăucă, acesta este într-o continuă agitație. L-a contactat imediat pe reporterul Est News pentru a-i da lecții de jurnalism și pentru a-i reproșa că articolul aduce prejudicii de imagine instituției. A revenit ulterior, cerând să fie scos pasajul în care era menționat motivul demisiei muzeografului, întrucât informațiile nu sunt adevărate și că tânărul pleacă de la muzeu în condiții amiabile.

După ce a vorbit în numele muzeografului respectiv, la scurt timp, pe adresa de e-mail a redacției a sosit un mesaj din partea unei persoane care pretindea că se numește Sorin Ionuț Ciobotaru și că ar fi muzeograful demisionar. În mesajul cu pricina, ni s-a cerut să-i publicăm punctul de vedere (cu titlul de ”drept la replică”) și să precizăm că motivele demisiei sunt cu totul altele, personale, și că toată situația a fost doar o coincidență negativ interpretată.

Cine este autorul mesajelor dubioase primite pe adresa redacției Est News și de ce refuză să discute cu redactorii?

Est News i-a răspuns semnatarului acelui mesaj curios că nu poate publica așa-zisul drept la replică din mai multe motive. Unul este că nicăieri în articol nu este menționat numele Sorin Ionuț Ciobotaru, și ar fi nefiresc să publicăm ”replica” unei persoane al cărei nume nu apare.

Am fi trecut și peste acest ”amănunt” și ne-am arătat dispuși să publicăm și opinia angajatului demisionar, cu o condiție: să discutăm față în față, la redacție, sau să vorbim la telefon, așa cum se procedează deontologic. Nicidecum prin intermediul unei căsuțe de e-mail ce putea fi deschisă de oricine, fără ca noi să avem garanția că persoana care ne scrie este cea care se pretinde a fi. Propunerea ne-a fost refuzată, tot printr-un mesaj trimis prin e-mail, sub pretextul că persoana se află la o distanță de 350 de kilometri de Bârlad.

Dubiile noastre s-au întărit cu atât mai mult cu cât conținutul mesajelor semăna izbitor cu maniera de adresare a directorului Mamalaucă. Chiar și în condițiile în care mesajele aparțineau muzeografului demisionar, atitudinea sa de acum este schimbată la 180 de grade față de cea pe care a avut-o în urmă cu câteva zile și care rezultă din probele incontestabile pe care le avem (și pot fi prezentate oricând la solicitarea unei instanțe). Să aibă acest lucru legătură cu faptul că a fost chemat în comisia de disciplină? Cel mai probabil, muzeograful a trebuit să joace cum i se cântă, în schimbul încetării contractului de muncă în condiții amiabile, după cum spun sursele noastre.

Scrisoarea călduroasă și comicul de situație

Pe principiul că poalele trebuie ridicate cât mai sus și în public, mesajul pe care l-am primit pe e-mail și care ar aparține muzeografului demisionar a apărut pe pagina de Facebook a muzeului. Reacția de susținere pe care o aștepta Mamalaucă nu a venit, impactul fiind neglijabil. Ulterior, directorul Mircea Mamalaucă a contactat un site local de anunțuri pentru a publica așa-zisul punct de vedere al muzeografului. Tot aici, pentru o cât mai mare credibilitate, a apărut și o scrisoare deschisă „în numele colectivului Muzeului «Vasile Pârvan», inițiativa și redactarea acestei scrisori aparținând muzeografului care a demisionat”.

Nu ne-am putut abține să nu remarcăm prezența lipsită de logică a unor informații din această scrisoare, fără legătură cu articolul care l-a deranjat pe Mamalaucă. De exemplu, semnatarii scrisorii se plâng că directorului nu i s-a solicitat opinia în legătură cu acuzațiile formulate de muzeografii care l-au dat în judecată. Nu știm exact ce articol au citit semnatarii, însă articolul scris de noi conține și punctul de vedere al lui Mamalaucă, drept dovadă că i-a fost solicitat.

Muzeul ”Vasile Pârvan” nu este Muzeul ”Mircea Mamalaucă”

Iată un pasaj ”interesant”: ”Foarte mulți consideră că Muzeul «Vasile Pârvan» este astăzi unul dintre cele mai frumoase și bogate muzee din țară și nu merită, atât el cât și oamenii din spate, care țin acest stindard la un nivel foarte înalt, să i se ia în bătaie de joc munca depusă în acest scop prin simple afirmații nedemonstrabile ale unor angajați problematici ori alte persoane din exterior din aceeași arie de influență”.

Trecând peste greșelile gramaticale, impardonabile pentru niște oameni care lucrează într-o instituție de cultură, ținem încă o dată să le precizăm semnatarilor scrisorii, dar și domnului director, că toate informațiile și afirmațiile din articolul incriminat aparțin persoanelor citate, în baza unor probe incontestabile, care nu pot fi făcute deocamdată publice întrucât se află pe rol două procese.

Pe de altă parte, autoarea articolului nu face referire în niciun fel asupra muncii angajaților, nici asupra calității activităților organizate la muzeu sau doar găzduite de instituție și nici nu contestă frumusețea clădirii și valoarea obiectelor de patrimoniu aflate în custodia muzeului. Articolul atrage atenția doar asupra unor derapaje apărute în relația dintre conducere și unii angajați, derapaje semnalate chiar de către cei doi muzeografi citați, care au fost nevoiți să-și rezolve litigiile în instanță.

Doamnă Nicoleta Arnăutu, bârlădenii cunosc adevărul

Faptul că muzeul bârlădean arată excepțional și adăpostește colecții valoroase nu i se datorează domnului director Mircea Mamalaucă, ci Consiliului Județean, care a reabilitat clădirea cu costuri uriașe în plină perioadă de criză financiară, cât și muzeografilor și celorlalți angajați ai instituției, care de-a lungul anilor, de la înființare și până acum, cu pasiune și trudă au pus umărul la îmbogățirea patrimoniului muzeului.

Bârlădenii își amintesc cu plăcere de perioada de timp în care instituția a fost condusă de Nicoleta Arnăutu, un profesionist respectabil, ale cărui verticalitate și demnitate sunt încă pomenite. În timpul mandatului său de director, muzeul s-a îmbogățit cu multe și inestimabile colecții și donații, având parte și de investiții fără egal (Pavilionul ”Guguianu”). Se poate spune, așadar, că Mircea Mamalaucă a preluat conducerea instituției într-un moment în care aceasta era una de renume, deja. De aceea, sunt cu atât mai de neînțeles motivele pentru care actualul director folosește multe prilejuri pentru a o ponegri pe Nicoleta Arnăutu. Puțini sunt cei care vor uita prea curând (printre aceștia numărându-se și unii ziariști) faptul că, încă în vremea în care fosta directoare era la conducere. Mircea Mamalaucă era adesea auzit afirmând că Nicoleta Arnăutu nu trebuie să fie director de muzeu, întrucât  nu este o profesionistă ca dumnealui.

Toți angajații muzeului vor un climat normal de lucru, nu doar ”periuțele”

Postul de director al muzeului presupune și anumite abilități în sensul creșterii coeziunii colectivului, fără a face discriminări și mai ales încurajând tinerii muzeografi. Ar fi de dorit, domnule director Mircea Mamalaucă, să lăsați orgoliile și să vă concentrați pe organizarea unor activități cât mai interesante, în toate sediile muzeului, inclusiv la Casa Sturdza, viitorul Pavilion Vasilescu, pe care, într-o perioadă, ați transformat-o în sală de fitness.

De asemenea, să vă continuați proiectele, unele de-a dreptul lăudabile, dar mai ales să încercați să creați un climat de lucru normal, în care să domnească înțelegerea și colaborarea, singurele care pot duce la creșterea prestigiului acestei instituții emblematice pentru oraș și pentru județ, pe care cu onoare o conduceți. Nu este normal să vă criticați colaboratorii, să ignorați munca celor care nu întotdeauna sunt de acord cu dumneavoastră și să nu participați la evenimentele organizate de muzeografii cu care, fățiș, spuneți că nu puteți colabora. Un manager adevărat nu procedează așa.

Din păcate, în momentul de față, colectivul este dezbinat, unii angajați sunt izolați, iar atmosfera este destul de tensionată. Asta este opinia unor angajați, care își înghit nemulțumirile, răbufnesc pe la colțuri și le este teamă să nu fie sancționați dacă mișcă în front, mai ales după ce, în urma strădaniilor dumneavoastră, sindicatul muzeului a fost desființat.

Ziarul Est News a câștigat de mult timp încrederea cititorilor, inclusiv a multora dintre angajații Muzeului „Vasile Pârvan”. Le mulțumim celor care ne-au felicitat pentru abordarea acestui subiect spinos și îi asigurăm că întotdeauna ceea ce publicăm este bine documentat și susținut cu probe. Ca dovadă, unii au recunoscut că au semnat scrisoarea deschisă doar din teama de a nu avea de suferit, iar alții mai curajoși nu au dorit să o semneze. Este un semn care ar trebui să dea de gândit.

About Simona Vasile

x

Check Also

Incendiu puternic de vegetație în apropiere de Bârlad, pe o suprafață de peste 15.000 mp, afectând traficul rutier

Un incendiu puternic de vegetație a afectat traficul rutier ...

Bătaie de joc la adresa veteranilor de război! Fără bilete de transport și abonamente telefonice gratuite

de Dănuț CIOBANU  Biletele gratuite de transport nu au ...

De ce preia Urbana toate deșeurile reciclabile cu aceeași mașină?

Ciudățenii ale reciclării, la Bârlad! Locuitorii municipiului Bârlad sunt ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: