Home / Social / Un nou simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri organizat de Societatea de Științe Istorice – Filiala Bârlad

Un nou simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri organizat de Societatea de Științe Istorice – Filiala Bârlad

„Unirea – fapt împlinit!” este titlul simpozionului care a avut loc ieri în sala de ședințe a Primăriei Bârlad, în organizarea Societății de Științe Istorice – Filiala Bârlad.

Alături de pasionați de istoria României au participat și trei invitați de seamă – prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie, dr. Corneliu Ciucanu și dr. Silviu Moldovan. În cadrul acestui simpozion a avut loc și lansarea volumului „Iașii și Unirea Basarabiei cu România (27.03./09.04.1918)”, semnat de prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie din Iași. Volumul a apărut anul acesta la Editura „Junimea” din Iași, autorul, doctor honoris causa, propunându-și să îl lanseze în an centenar.

„Cartea reprezintă un corolar al preocupărilor îndelungate ale istoricului prof. dr. Ion Agrigoroaie, privind războiul de întregire a neamului (1916-1918). Autorul pune accent pe Iași, capitala rezistenței românești în perioada decembrie 1916 – decembrie 1918, dar mai ales asupra Unirii Basarabiei cu România. Ion Agrigoroaie, autor al peste 250 de lucrări, volume, cursuri universitare, studii și volume, insistă în cartea lansată pe 23 septembrie asupra evoluției socio-politice a Basarabiei, de la desființarea imperiului țarist (octombrie 1917), până la proclamarea independenței Republicii Moldovenești (24 ianuarie 1918) și până la Hotărârea Sfatului Țării de la Chișinău, din 27 martie 1918, privind «Unirea pe veci a Basarabiei cu România»”, a declarat prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice – Filiala Bârlad.

Evenimentul se înscrie în sfera activităților similare desfășurate în perioada 2016-2018 în cadrul unui proiect inițiat de Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad dedicat centenarului intrării României în Primul Război Mondial și Centenarului Marii Uniri. Timp de doi ani au fost organizate mai multe dezbateri, simpozioane și sesiuni științifice, cu o largă participare a unor istorici și cadre universitare din Iași și București. Printre aceștia s-au aflat prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Ion Giurcă, prof. univ. dr. Ștefan Vergatti, dr. Corneliu Ciucanu, dr. Florian Banu, dr. Silviu Moldovan, dr. Liviu Țăranu, dr. Alin Spânu și col. dr. Mircea Tănase. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

de Dănuț CIOBANU  În luna februarie 2020, Inspecția Muncii ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: