Home / Administratie / Județul bugetarilor. Trei sferturi dintre salariații vasluieni sunt bugetari

Județul bugetarilor. Trei sferturi dintre salariații vasluieni sunt bugetari

Marea majoritate a salariaților din județul Vaslui provin din sistemul bugetar. Practic, dintr-un total de 54.271 salariați, aproximativ 38.000 sunt angajați în sistemul bugetar. Singurele activități din sectorul de producție se derulează în câteva firme din industrie, agricultură, confecții și comerț. Astfel, cu o economie în colaps, mișcarea sindicală din sistemul privat este tot mai anemică. În schimb, sindicatele bugetarilor sunt extrem de puternice și își negociază tot felul de facilități.

Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului „CNSLR Frația” Vaslui, a precizat că ponderea în rândul pieții muncii locale este de 70% salariați la stat și 30% salariați în sectorul privat: „Această proporție a numărului de salariați de la stat și privat o avem în interiorul sindicatului nostru, iar ea este valabilă și pentru piața muncii locale. Un procent de 70% din angajați vin din zona bugetară, iar 30% din industrie, agricultură, comerț și servicii. Dacă te raportezi la județele țării în care gradul de industrializare este incomparabil mai mare, și resursele pe care le au la îndemână acele județe să facă ceva sunt altele. Situația economică a Vasluiului se resfrânge asupra Moldovei. Fără infrastructură, fără o autostradă care să lege Moldova de Ardeal aici, la noi, nu vine nimeni să investească”.

Singurele puncte ale industriei vasluiene care au supraviețuit până astăzi sunt societățile Rulmenți Bârlad, Fepa Bârlad, Petal Huși și mai mulți agenți economici din sectorul confecțiilor în diferite zone de la nivelul județului.

„Deși eram renumiți că avem în județ forță de muncă în confecții, acum, și firmele din acest sector sunt în căutare de confecționeri. Mai avem și la Huși activități în domeniul încălțămintei, dar și acolo se lucrează când și când”, a explicat Croitoru.

Bugetarii au cele mai puternice sindicate

În raport de cum s-au dezvoltat sectoarele privat și de stat la fel a evoluat și mișcarea sindicală din județul Vaslui. Dacă după anul 1990 cele mai puternice sindicate erau în sectorul privat, în prezent, sindicatele reprezentative ale județului sunt din domeniul bugetar.

„Acum de la Poliție până la ultimul birou de interes public există sindicate. Oamenii își rezolvă prin sindicate problemele, iar creșterea salariilor de la bugetari se datorează și activității sindicale. La privat, nu există sindicate în agricultură, nici în comerț. Mai avem sindicate pe serviciile publice, alimentare cu apă și salubritate. În privat putem vorbi de o „domesticire” a activității sindicale, în sensul consultării permanente a patronatului și nu dezgropării securii războiului. În ultimii ani, s-a cultivat o haiducie în sistemul sindical și patronal, adică fiecare este pe turta lui. Astăzi, nu mai găsești un meseriaș într-un anumit domeniu, iar patronatul nu mai este interesat de formarea profesională a tinerilor”, a explicat Croitoru.

Sindicatul CNSLR Frăția Vaslui are 7.000 de membri din sectorul bugetar (sănătate, protecția copilului, învățământ, finanțe publice) și din privat (construcții de mașini, apă și canal, confecții, telecomunicații).

Vasluiul are 54.000 de salariați

La începutul lunii septembrie 2018 numărul contractelor individuale de munca active din județul Vaslui era de 59.546. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, privind registrul general de evidență a salariaților, se înregistrează 54.323 contracte individuale de muncă cu durată nedeterminată. De asemenea, sunt înregistrate 5.223 contracte individuale de muncă cu durata determinată. Din totalul contractelor de muncă, sunt active 7.433 contracte de muncă cu normă parțială, din care 6.196 contracte pe perioadă nedeterminată și 1.237 contracte pe perioadă determinată. Numărul total al salariaților activi din județul Vaslui este de 54.271 persoane, iar numărul total al persoanelor juridice active este de 6.149. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Reguli drastice pentru firmele care realizează lucrări funerare în cimitirele bârlădene

Gata cu harababura! Conducerea Direcției ...

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai ...

Gospodărie cuprinsă de flăcări în comuna Duda Epureni. O bucătărie de vară a ars complet, fără a exista victime

O gospodărie particulară din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: