Home / Social / Vasluiul, orașul cu un singur telefon stradal… stricat

Vasluiul, orașul cu un singur telefon stradal… stricat

Singur și nebăgat în seamă. Este ceea ce a mai rămas dintr-o epocă trecută, în care telefonia mobilă nu exista. Telefonul de pe peretele exterior al sediului Poștei Române, din centrul municipiului Vaslui, este o surpriză chiar și pentru angajatele Telekom, căruia în aparține. Ele ridică uimite din sprâncene când ceri o cartelă: “O ce?!”

Ultima dată cineva trebuie să-l fi folosit pe la sfârșitul anilor 1990… toamna. De atunci a rămas uitat acolo, poate doar pentru a mai stârni vreo nostalgie unui trecător distrat care l-ar putea remarca. Câțiva ani a mai rămas conectat pentru a-și îndeplini un ultim rol din trecut: puteai vedea cât e ora. Dar și asta a trecut… Acum a rămas doar o piesă de mobilier stradal din “vechime”, dintre vremurile îndepărtate ale telefoniei, când trebuia să faci “demersuri” susținute pentru a putea să vorbești la telefon: să-ți cumperi o cartelă dintre anumit loc, să cauți apoi un telefon…

Acum tot vasluianul are, bineînțeles, telefon mobil, mulți au chiar mai multe, iar telefonia fixă a cunoscut, în linii mari, un mare recul. Unii și-au aruncat și telefoanele fixe de acasă, devenite inutile, iar telefoanele publice fixe nu au putut să ajungă decât niște obiecte decorative. Erau așezate în puncte strategice, în gări, în stații de autobuz, la sedii de instituții, pe pereții blocurilor din centru orașului. Acum pe unii pereți li se mai vede doar urma.

Ultimele telefoane cu cabină care au dispărut au fost chiar cele din fața sediului Romtelecom. Semnul că bătălia telefoniei fixe stradale cu vremurile fusese definitiv și irevocabil pierdută.

Azi a mai rămas unul singur uitat și nici măcar angajatele Telekom nu mai știu nimic despre existența lui. “O ce?!”, întreabă una dintre ele, uimită nevoie mare, când i se solicită o cartelă telefonică. “Nu mai avem așa ceva demult!”, completează ea.

Așa se face că pe străzile Vasluiului a mai rămas un singur telefon fix, parcă pentru a le reaminti celor mai bătrâni și a stârni doar curiozitatea, poate și zâmbetul, celor mai tineri despre cum era altădată telefonia. (Cristian PĂTRAȘCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: