Home / Social / La cererea guvernanților, vânătorii din județ trebuie să facă imposibilul: să vâneze până și mistreții pe care nu-i găsesc

La cererea guvernanților, vânătorii din județ trebuie să facă imposibilul: să vâneze până și mistreții pe care nu-i găsesc

de Mihaela NICULESCU

În județul Vaslui, vânătoarea la mistreți merge destul de greu, nu pentru că vânătorii nu și-ar da silința, ci pentru că animalele sunt scumpe la vedere.

Pentru a preveni pesta porcină africană, Ministerul Apelor și Pădurilor a dublat aproape cota de intervenție, atât pentru Direcția Silvică, cât și pentru Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui și alte asociații, care au în proprietate fonduri cinegetice.

Ordinul Ministrului Apelor și Pădurilor, apărut în 28 august 2018, impune împușcarea unui număr destul de mare de animale din specia mistreț, până la sfârșitul lunii noiembrie, cota de intervenție fiind aproape dublă față de anul trecut.

Specialiștii” acestui minister sfidează legile naturii și ale vânătorii, obligând vânătorii să facă aproape imposibilul, într-o perioadă în care mistreții nu au ajuns încă în păduri.

Așteptăm ca vremea să se mai răcească, pentru ca mistreții să fie mai ușor de prins, ei atunci migrând din câmp în pădure. Până la sfârșitul lunii noiembrie, Direcția Silvică Vaslui trebuie să împuște 91 de exemplare de mistreț. Sperăm că vom reuși să atingem cota de intervenție, intensificând vânătoarea după mijlocul lunii octombrie”, a declarat pentru Est News Ionel Cătălin Idriceanu, directorul Direcției Silvice Vaslui.

Cu aceleași dificultăți de prindere a mistreților se confruntă și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Vaslui, care începând din această săptămână va pune în practică un plan strategic.

Începând cu acest weekend, vom demara vânătoarea colectivă. Toți vânătorii care aparțin unui fond cinegetic vor lucra în echipă, de regulă la sfârșit de săptămână, în paralel, ei acționând individual în timpul săptămânii. Cota noastră de intervenție, stabilită de minister, este de 300 de exemplare de porci mistreți. Este destul de dificil să prindem în această perioadă mistreții, pentru că încă nu este sezonul lor. În același timp, vânătorii vor trebui să împuște și animale și păsări necrofage, vulpi, șacali, ciori, etc. potențiali vectori de răspândire a pestei porcine africane”, ne-a declarat Virgil Cadar, președintele AJVPS Vaslui.

Într-o lună, de când a apărut Ordinul ministrului Apelor și Pădurilor, vânătorii de la Direcția Silvică Vaslui au împușcat 15 porci mistreți, iar cei de la AJVPS 30 de exemplare, câteva fiind recoltate și de asociațiile private.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

de Dănuț CIOBANU  În luna februarie 2020, Inspecția Muncii ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: