Google+
Home » Administratie » Termprod Vaslui primește un milion de lei pentru acoperirea pierderilor

Termprod Vaslui primește un milion de lei pentru acoperirea pierderilor

Consiliul Local (CL) Vaslui va vota în ședința de mâine un proiect de hotărâre privind acoperirea parțială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat.

Astfel, SC Termprod SA Vaslui va primi suma de un million de lei din bugetul local, pentru acoperirea pierderilor contabilizate în urma prestării activității de furnizare a energiei termice către populație. Sumele acordate operatorului economic din subordinea autorității administrației publice locale sunt folosite numai pentru compensarea costurilor legate de prestarea acestor servicii și a pierderilor înregistrate.

Potrivit proiectului de hotărâre, “Compensarea nu trebuie să depășească suma necesară acoperirii totale sau parțiale a costurilor înregistrate cu prestarea obligațiilor serviciului de interes economic general, luându-se în considerare veniturile relevante, precum și un profit rezonabil de 4,5%”.

Acoperirea parțială a pierderilor este necesară în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare a populației cu energie termică în sistem centralizat. Din momentul în care SC Termprod Vaslui a preluat sistemul centralizat de încălzire, a preluat și pierderile tehnologice din activitatea de bază. În consecință, pierdere înregistrate de operatorul economic conduc la un randament scăzut al instalațiilor, generând costuri mai mari pentru furnizarea agentului termic și consumuri mai mari de gaze naturale.

Practic, prin alocarea de la bugetul local a unei compensații pentru acoperirea pierderilor se evită intrarea într-o criză a societății de termoficare, în care furnizarea de energie termică către beneficiarii sistemului centralizat să fie pusă în pericol. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: