Google+
Home » Administratie » Vasluienii, față în față cu referendumul privind redefinirea familiei꞉ salvăm familia tradițională sau aruncăm milioane de lei pe un moft?
sursa foto: dacnews.ro

Vasluienii, față în față cu referendumul privind redefinirea familiei꞉ salvăm familia tradițională sau aruncăm milioane de lei pe un moft?

Fără acces la autostradă, fără șosele de centură, însă cu sute de kilometri de drumuri de pămȃnt și de piatră, mulți dintre locuitorii de la ″Polul sărăciei″ din Uniunea Europeană se întreabă de ce banii cheltuiți pentru consultarea din octombrie nu au fost folosiți de către autoritățile centrale pentru a ridica nivelul de trai în județele izolate din punct de vedere economic. Pe stradă sau în fața calculatorului, la cumpărături sau pe grupuri de socializare online, vasluienii au păreri împărțite despre referendumul din 6 și 7 octombrie. Cei mai mulți consideră, însă, că altele sunt prioritățile Romȃniei și că altfel ar trebui să fie cheltuiți banii publici.

Aproape 400.000 de vasluieni sunt chemați la urne, la sfȃrșitul primei săptămȃni din octombrie, să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea ″Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției Romȃniei în forma adoptată de Parlament?”.

Pȃnă atunci, dezbaterile continuă nestingherite în spațiul public, iar vasluienii nu se dau în lături să-și exprime opiniile tranșant, cu atȃt mai mult cu cȃt nota de plată pentru organizarea referendumului este una piperată꞉ 163,712 milioane lei, adică aproximativ 35 milioane de euro.

″Murim din cauza condițiilor din spitale! Copiii bolnavi și toți cei bolnavi de cancer mor în chinuri de neimaginat din lipsa de medicamente. Copiii din școlile și grădinițele multor sate din Romȃnia au condiții inumane, unii nu au nici ce mȃnca… Exemplele pot continua. Nouă ne trebuie referendum să aruncăm banii pe fereastră? Nu mă interesează ce fac alții cu trupul lor, asta îi privește în mod direct. Mă interesează că familiile astea tradiționale nu au cu ce își crește copiii, că abandonul familial a crescut, la fel și cel școlar, că toată sărăcia a căzut pe capul țăranului, că mai nou i s-au omorȃt animalele, și banii or să-i vadă exact cȃnd o zbura porcul. Sunt copii în cătunele uitate de lume care nu știu ce-i acela curent electric, nu au văzut vreodată tren sau autobuz. La ei nu s-a gȃndit nimeni niciodată. Ne interesează ce fac alții, nu cei care își duc zilele în chin, de la o zi la alta. Cheltuim bani pe lucruri care nu ard. Halal gȃndire, halal priorități!″, scrie o doamnă revoltată, într-un comentariu la un articol despre referendum, postat pe o rețea de socializare.

Boicotul consultării publice din octombrie continuă cu opinia unui domn care constată că referendumul nu rezolvă problema familiilor dezbinate de exodul vasluienilor, plecați să muncească în străinătate. „Ce ne facem cu acei copii crescuți de două femei (mama și bunica), sau cu un părinte singur care vrea să adopte?″.

″Familia tradițională există, ea nu trebuie salvată de nimeni! Să arunci 43 de milioane euro pe un moft, iar populația din mai multe județe din țară să trăiască, în continuare, în sărăcie, e strigător la cer!″, scrie o altă vasluiancă.

″De ce ne trebuie referendum pentru definirea familiei, dacă aveam deja o definiție în Codul Civil?″, se întreabă un vasluian, care adaugă că demersul de modificare a Constituției ″ne va da ceva cu minus la final″.

Pe de altă parte, există vasluieni care susțin că referendumul privind definirea familiei este necesar: ″Voi vota DA la referendumul pentru familie pentru că nu sunt de acord cu adopțiile de către cuplurile formate din persoane de același sex.″, ″Sunt creștin, normal că voi merge și voi vota DA, nu vreau să văd homosexuali și lesbiene pe stradă!″, ″Căsătoria e uniunea între un bărbat și o femeie, așa a lăsat Dumnezeu, nici nu pot să mă gȃndesc la alte variante!″.

Ce schimbări aduce Referendumul?

Dacă stați în cumpănă cu privire la ceea ce veți face pe data de 6 și 7 octombrie, trebuie să știți că, potrivit legii, condiția pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale.

De asemenea, înainte de a vă prezenta la vot, trebuie să știți că, din punct de vedere juridic, referendumul, dacă va fi validat, nu va produce alte efecte în Constituție, față de cele deja prevăzute în Codul civil. Mai exact, Codul civil conține deja o prevedere clară despre căsătorie, care reprezintă uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii. Altfel spus, doar cuplurile heterosexuale se pot căsători, în sensul legii civile (căsătoria civilă).

Despre întemeierea unei familii prin căsătorie, Codul civil prevede în cadrul articolului 258 următoarele: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora, precum și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea și educarea copiilor lor (…) În sensul prezentului cod, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie”.

În prezent, în Constituție este garantat dreptul la căsătorie între soți. Ceea ce se dorește modificat (înlocuit) este termenul de „soți” cu cel de „bărbat și femeie”. Concret, în urma modificării, ar rezulta: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie (nu „între soți”, cum e acum), pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Vasluienii care doresc să participe la Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament vor putea merge la urne în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 și 21.00. Cei aflați în străinătate în perioada votării vor putea vota și ei la secțiile de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele consulare, Ministerul Afacerilor Externe având posibilitatea să amenajeze secții de votare în plus, dacă e cazul, cu acordul autorităților din țările respective. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: