Home / Sanatate / Pesta porcină africană bate la ușă, iar factorii de răspundere se bat în declarații

Pesta porcină africană bate la ușă, iar factorii de răspundere se bat în declarații

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui nu a desfășurat nicio acțiune de vânătoare pe malul râului Prut pentru reducerea riscului de apariție a pestei porcine africane pe motiv că nu are un document scris care să-i permită acest lucru. De partea cealaltă, autoritățile județene spun că nu au primit nicio solicitare prin care să permită împușcarea mistreților în zona de protecție a graniței cu Republica Moldova.

Problema pestei porcine africane, boală aflată la granițele județului atât cu Galațiul cât și cu Republica Moldova, unde au fost confirmate zeci de focare, încinge spiritele între factorii de răspundere de la noi. Pe de o parte, reprezentanții principalei asociații de vânători din județ, AJVPS, aduc acuzații factorilor de răspundere că, la aproape o lună de când au anunțat că este permisă împușcarea mistreților și în zona de graniță, nu le-a fost comunicat niciun document oficial care să le permită acest lucru. Pe de altă parte, cei din conducerea județului cred că vânătorii nu vor să se bage la împușcatul mistreților din cauza costurilor mari ale autorizațiilor pentru astfel de acțiuni și a faptului că nu au garanția că-i și pot vâna, având în vedere vegetația încă bogată în care se pot ascunde și hrana abundentă pe care o au animalele în lanurile de porumb și floarea soarelui.

Nu s-a obținut oficial de la autoritățile competente derogări pentru vânătoare în zona dig-mal a râului Prut”

Permisiunea verbală pentru vânătoarea în zona dig-mal a râului Prut, pe granița cu Republica Moldova, nu a adus nimic nou în ceea ce privește diminuarea efectivelor de mistreți din respectivul areal, evident cu scopul reducerii riscurilor apariției focarelor de pestă porcină africană în județul Vaslui. Într-o lună de când s-a anunțat derogarea de la lege cu privire la posibilitatea utilizării armelor de foc în respectiva zonă, nu s-a împușcat niciun mistreț din cota de aproximativ 40 de animale.

Deocamdată, pentru recoltarea mistreților din cota suplimentară pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane nu s-au obținut oficial de la autoritățile competente derogări în zona dig-mal a râului Prut. Până nu primim un document scris negru pe alb, nu putem acționa. Nu ne putem juca cu astfel de lucruri pentru că riscurile sunt foarte mari”, ne-a declarat directorul AJVPS Vaslui, Vasile Negru.

Până în prezent, membrii AJVPS Vaslui au împușcat 42 de mistreți de pe raza fondurilor din județ, toate rezultatele la probele recoltate și analizate în laboratoare de specialitate ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor fiind negative la virusul pestei porcine africane. Acțiunile de recoltare a porcilor sălbatici se desfășoară în continuare cu dificultate, urmând a lua amploare odată cu strângerea porumbului și florii soarelui de pe câmp și comasarea mistreților în păduri. Vânătorii sportivi din județ au un plan suplimentar la împușcat mistreți de nu mai puțin de 357 de exemplare, până la sfârșitul acestei toamne, pentru prevenirea pestei porcine africane.

 

”Problema este a lor. Să facă cereri scrise și vor putea vâna”

Conducerea județului crede că problema împușcării mistreților în zona dig-mal a râului Prut este a celor de la AJVPS care nu ar dori, de fapt, să organizeze astfel de vânători în respectivul areal. În consecință, chiar și fără existența acelui document care se le permită să folosească arma pe graniță, reprezentanții Prefecturii Vaslui îi invită pe cei de la AJVPS să facă cerere direct către Poliția de Frontieră care, așa cum s-a angajat în urma discuțiilor de acum o lună din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, le va permite să vâneze și în zona dig-mal.

”Cei de la AJVPS nu prea vor să vâneze, nu că nu ar avea acel document. Să facă cerere la Poliția de Frontieră pentru a fi autorizați și, în același timp, să li se asigure supravegherea în zona de graniță. Problema reală este că vânătorii trebuie să cheltuiască foarte mulți bani. Pe lângă 600 de lei autorizația de vânătoare, mai trebuie să scotă din buzunare încă vreo 400 de lei cu deplasările și celelalte cheltuieli. Așa că teoria lor nu se susține. Până nu dă frigul, nu o să vâneze”, ne-a precizat subprefectul Mircea Gologan.

Până la ora actuală, la nivelul județului nu a fost confirmat niciun caz de pestă porcină africană, nici la mistreți și nici la porcul domestic din ferme sau gospodăriile populației. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Măsură radicală a CJ-ului. Punctul de transfuzii Vaslui va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Județean dorește ca noul punct ...

Pasagerul unui tren, preluat în stare gravă de o ambulanță din Stația CFR Vaslui, după ce a suferit o criză de epilepsie

Un bărbat de 64 de ani, din Focșani, a ...

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: