Home / Administratie / PSD a simțit amenințarea pierderii puterii: județul Vaslui, al doilea pe țară la investiții ce vor fi finanțate de la bugetul de stat

PSD a simțit amenințarea pierderii puterii: județul Vaslui, al doilea pe țară la investiții ce vor fi finanțate de la bugetul de stat

de Dănuț CIOBANU

Județul Vaslui a reușit să mențină finanțarea pentru 251 de proiecte declarate eligibile în cadrul PNDL 2. În total, valoarea investițiilor se ridică la 860 milioane de lei. Până la această dată, pentru 100 de proiecte au fost adjudecate lucrările de proiectare și execuție. În plină criză a firmelor de construcții de la nivel local, la licitațiile publice s-au prezentat și constructori din Piatra Neamț, Botoșani sau Galați. Investițiile vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, creșe, grădinițe etc.

Județul Vaslui se clasează pe locul al II-lea la nivel național în ceea ce privește valoarea proiectelor care vor fi implementate prin Programului Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL 2) 2017 – 2020. Din cele 256 de proiecte declarate eligibile de către Ministerul Dezvoltării, Consiliul Județean (CJ) Vaslui și autoritățile publice locale au reușit să mențină finanțarea pentru 251 proiecte.

La această dată pentru 100 de proiecte sunt realizate deja licitațiile publice și au fost adjudecate lucrările de proiectare sau de proiectare plus execuție. Restul de 151 de proiecte sunt în diferite stadii în ceea ce privește procedurile de organizare a licitație, multe din investiții așteptând avizul din partea Autorității Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Însă, cum în urma modificării legii achizițiilor publice nu mai este stipulat termenul de 30 de zile în care ANAP-ul să își dea avizul pentru un anumit proiect, aici se contabilizează cele mai multe întârzieri.

Ciprian Trifan

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că valoarea totală a proiectelor din cadrul PNDL 2 se ridică la 860 milioane de lei: “Proiectele de investiții sunt repartizate echitabil în întreg județul. Am adus toate proiectele la acest stadiu datorită implicării primarilor și instituțiilor care au dat o serie de avize. Toată lumea s-a mobilizat și a ajutat ca să putem menține finanțarea pentru proiectele eligibile. La licitațiile desfășurate până acum au venit firme de construcții din județul nostru, dar și din alte zone cum ar fi Piatra Neamț, Botoșani sau Galați. Pentru cinci proiecte PNDL 2 vom face recepția în acest an, restul lucrărilor urmând să înceapă în cursul anului viitor. Foarte important este faptul că pentru toate proiectele pe infrastructură au fost semnate contractele de proiectare și execuție. Din cele 17 proiecte pe care le derulează CJ-ul mai avem doar unul în evaluare, pentru restul se lucrează la proiectare.

Investiții în drumuri, dispensare și școli

În luna iulie 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a publicat lista obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea PNDL 2, în perioada 2017 – 2020. În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare 256 de proiecte.

Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

Printre comunele care primesc cei mai mulți bani pentru reabilitarea infrastructurii rutiere se numără Bogdana (7,1 milioane lei), Blăgești (6,6 milioane lei), Ciocani (6,3 milioane lei), Albești (6 milioane lei).

Și CJ Vaslui are aprobate pentru finanțare 17 proiecte de reabilitare a drumurilor județene și a unor instituții de învățământ. Cea mai mare finanțare în valoare de 33,5 milioane lei este alocată CJ-ului pentru reabilitarea mai multor drumuri județene pe direcția Băcani – Coroiești – Bogdănița.

În cadrul PNDL 2, la nivel național vor fi finanțate 5.000 de proiecte, iar până la termenul final de depunere a dosarelor au fost înregistrate 9.000 de proiecte. Lucrările din cadrul programului sunt finanțate cu suma de 32 miliarde de lei și se vor desfășura în perioada 2017 – 2020.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasile Pavăl le cere consilierilor locali să se implice în finalizarea bugetului pe 2020

de Dănuț CIOBANU  Vasile Pavăl, primarul ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

Trenul cu locomotivă tricoloră va fi întâmpinat și în acest an de bârlădeni

Trenul Unirii va sosi și astăzi ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: