Home / Sanatate / Punctul de transfuzii sanguine de la Vaslui, tot mai aproape de a deveni realitate

Punctul de transfuzii sanguine de la Vaslui, tot mai aproape de a deveni realitate

de Cristian PĂTRAȘCU

După ce a reabilitat și recondiționat spațiul care urmează să devină punct al Centrului de Transfuzii Sanguine de la Bârlad pe cheltuială proprie, cu 100 de mii de lei, Spitalul Județean așteaptă aprobarea cererii trimisă Ministerului Sănătății și finanțarea dotării cu aparatura medicală necesară.

“Săptămâna trecută am fost, împreună cu managerul Spitalului Județean de Urgență, doamna Ana Rinder, la Ministerul Sănătății, unde am prezentat un raport și am lăsat o cerere pentru finanțarea cheltuielilor legate de dotarea cu aparatura medicală specifică”, ne-a spus prefectul Eduard Andrei Popica, care a arătat că punctul de la Vaslui al Centrului de Transfuzii Sanguine Bârlad este tot mai aproape de a deveni realitate.

Municipiul Vaslui este singura reședință de județ din țară care nu are punct de lucru pentru transfuzii sanguine, sediul județean al centrului fiind la Bârlad. Asta cu toate că la Vaslui se află cea mai mare unitate medicală din județ, Spitalul Județean de Urgență, cu 800 de paturi. Singurul punct, cel de la Bârlad, este mai accesibil locuitorilor din sudul județului. Pentru un vasluian din nord, cheltuielile cu transportul și timpul pierdut pe drum fac din actul de donație un lucru imposibil, oricâtă bunăvoință și-ar dori să dovedească.

Autoritățile județene și unii parlamentari au arătat interes pentru rezolvarea acestei probleme, dar soluțiile s-au lăsat așteptate. În vară se vorbea despre puncte de transfuzii mobile, însă mare lucru nu s-a întâmplat.

În urmă cu două luni însă, Prefectura, Consiliu Județean și Spitalul Județean au căzut de acord asupra înființării unui Punct de transfuzii sanguine în clădirea Policlinicii, unitate care să se afle în subordinea Centrului de la Bârlad.

“Au fost cazuri în care s-a făcut apel la populație să doneze sânge. Au existat mai multe primării în care primarul și-a mobilizat angajații în acest sens, însă distanța față de Bârlad a constituit un impediment peste care nu s-a putut trece. Să meargă la Bârlad și să se întoarcă le-ar fi luat oamenilor o zi întreagă. Acesta este, bineînțeles, doar un exemplu”, spunea prefectul.

De atunci, Consiliul Județean, prin Spitalul Județean a investit 100 de mii de lei în reabilitarea și recondiționarea spațiului de la Policlinică. “Totul s-a făcut sub supravegherea celor de la Direcția de Sănătate Publică, pentru a nu întâmpina ulterior vreo problemă în procesul de avizare”, spune Popica.

Totul este pregătit, mai puțin aparatura medicală, pentru care se așteaptă aprobarea cererii din partea Ministerului Sănătății, care trebuie să realizeze că în județul Vaslui desele crize de sânge din spitale trebuie să își găsească cât mai curând o rezolvare.

Donatorii de sânge primesc, la cerere, pentru fiecare donare 7 tichete de masă; o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat; un buletin de analize cu rezultatele testelor efectuate.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Noutate la DSVSA! Autorizațiile sanitare veterinare pot fi obținute acum și online

de Mihaela NICULESCU Societățile din județul Vaslui care au ...

Ușoară scădere a numărului cazurilor de gripă din județ

Numărul cazurilor de gripă din județ, ca și cel ...

(Update) Posibil risc de apariție a coronavirusului la Bârlad

Update: Medicul de la Spitalul „Elena Beldiman” care a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: