Home / Justitie / Directorul muzeului din Bârlad, înfrânt în instanță! ”O reabilitare morală după o perioadă de umilințe, jigniri și sancțiuni nedrepte”

Directorul muzeului din Bârlad, înfrânt în instanță! ”O reabilitare morală după o perioadă de umilințe, jigniri și sancțiuni nedrepte”

de Mihaela NICULESCU

Victorie în instanță! Muzeograful bârlădean Laurențiu Ursachi, unul dintre angajații Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad nevoit să-și caute dreptatea prin tribunale din cauza neînțelegerilor cu Mircea Mamalaucă, directorul instituției, a primit câștig de cauză în unul din cele două procese pe care le-a intentat.

Nu pot decât să mulțumesc Justiției pentru că a stabilit adevărul. Pentru mine, câștigarea acestui proces reprezintă o reabilitare morală după o perioadă destul de lungă de umilințe, jigniri și sancțiuni nedrepte. Orice angajat, fie că lucrează în instituțiile publice sau private, dacă se simte nedreptățit și umilit poate să lupte pentru drepturile lui. Chiar este de dorit, pentru că altfel, încetul cu încetul, respectul pentru angajați se va dilua și mai mult”, a declarat, pentru Est News, Laurențiu Ursachi.

Muzeograful, nemulțumit că a fost sancționat cu o mustrare scrisă, primise câștig de cauză și la Tribunalul Vaslui, însă conducerea muzeului a atacat decizia la Curtea de Apel Iași, care i-a dat definitiv câștig de cauză, prin Hotărârea nr. 571 / 02.10.2018. Astfel, soluția pe scurt, prezentată pe Portalul Instanțelor de Judecată, este următoarea: „Respinge apelul declarat de intimatul Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad împotriva sentinței civile nr.682/21.06.2018 a Tribunalului Vaslui, sentință pe care o păstrează. Obligă apelantul intimat Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad la plata în favoarea contestatorului Ursachi Laurențiu a sumei de 1.500 lei, cheltuieli de judecată apel. Definitivă.”. Pe lângă această sumă, muzeul trebuie să-i achite muzeografului pe care l-a nedreptățit, alți 1.500 de lei, reprezentând cheltuielile prilejuite de judecata la Tribunalul Vaslui.

Nemulțumirile acumulate de-a lungul anilor au răbufnit în acest an, când muzeograful Laurențiu Ursachi a primit mustrare scrisă. Comisia de disciplină a instituției a decis aplicarea acestei sancțiuni după ce directorul Mircea Mamalaucă s-a arătat nemulțumit de faptul că muzeograful ar fi întârziat în mod repetat desfășurarea activităților propuse. Directorul Mamalaucă declarase reporterului Est News, cu două săptămâni înainte de pronunțarea hotărârii definitive, că nu are nicio îndoială că instituția va câștiga procesul la apel.

În următoarea perioadă, Muzeul „Vasile Pârvan” va fi reprezentat în instanță de avocați plătiți din banii instituției, în procesele ce vor urma, pentru că plângerile nu se opresc aici. Deja, instituția trebuie să achite muzeografului Laurențiu Ursachi cheltuielile de judecată, dar trebuie să fie pregătită cu bani și pentru eventuale despăgubiri morale. La sfârșitul lunii august, Laurențiu Ursachi a dat în judecată Muzeul „Vasile Pârvan” pentru o altă sancțiune primită nejustificat, mai exact, pentru reținerea timp de trei luni a 10% din salariu pentru că a trimis la Cluj câteva piese care nu erau bunuri culturale clasate, spre a fi cercetate la Universitatea din Cluj de către prof. ing. dr. geolog Vlad Codrea. Data procesului a fost stabilită pe 29 noiembrie, iar Laurențiu Ursachi este încrezător că și în acest caz judecătorii vor lua cea mai bună decizie pentru stabilirea adevărului.

Până una-alta, muzeul bârlădean trebuie să-i achite muzeografului sancționat pe nedrept suma de 3.000 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată, bani care ar fi putut fi folosiți pentru organizarea unor activități culturale care să atragă publicul și să contribuie la creșterea prestigiului instituției.

Peste câteva zile, pe 11 octombrie, la Tribunalul Vaslui se judecă un alt proces. Muzeografa Alina Butnaru a acționat în instanță instituția pentru că i s-a impus o sarcină de serviciu printr-o decizie emisă în baza unei legi abrogate. Se pare că seria proceselor va continua, pentru că doar așa cei doi angajați ai muzeului bârlădean cred că își vor găsi dreptatea.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Incendiu la Cănțălărești, unde au ars peste 3,5 hectare de vegetație uscată

Un puternic incendiu de vegetație a cuprins un câmp ...

Peste 20 de hectare de vegetație uscată, mistuite de flăcări la Muntenii de Sus, în urma unui puternic incendiu

Peste 20 de hectare de vegetație uscată au fost ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: