Google+
Home » Administratie » Centrul Județean de Excelență Vaslui va deveni funcțional. În scurt timp, cele trei centre subordonate vor fi finanțate de primăriile din Vaslui, Bârlad și Huși

Centrul Județean de Excelență Vaslui va deveni funcțional. În scurt timp, cele trei centre subordonate vor fi finanțate de primăriile din Vaslui, Bârlad și Huși

Peste câteva zile elevii de liceu are vor să facă performanță la discipline precum matematică, fizică, informatică, biologie, geografie, chimie și limbile străine vor putea frecventa centrele de excelență din Bârlad, Vaslui și Huși, după o selecție care va avea loc în curând.

Cursurile centrelor de excelență se vor desfășura la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, respectiv la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși. Toate aceste centre vor fi subordonate Centrului Județean de Excelență Vaslui și vor fi finanțate de primăriile orașelor în care vor funcționa. Toți cei trei primari s-au arătat dispuși să aloce fonduri pentru plata salariilor celor 50 de profesori care vor preda în cele trei centre din județ, urmând ca proiectul de alocare a banilor în acest scop să fie introdus pe ordinea de zi a primei ședințe de Consiliu Local.

Misiunea Centrului Județean de Excelență Vaslui este de a promova și sprijini dezvoltarea elevilor capabili de performanță din județul Vaslui, în toate domeniile și de a forma un nucleu educațional orientat către dezvoltarea capacităților individuale la nivel maximal. Pregătirea tinerilor capabili de performanță se face în grupe de excelență, pe ani de studiu și discipline, numărul de elevi din fiecare grupă fiind de minimum opt și maximum 15. Grupele de excelență se organizează anual pentru discipline la care se organizează olimpiade naționale și internaționale pentru activități care vizează dezvoltarea competențelor interdisciplinare, pluridisciplinare și transdisciplinare. În perioada octombrie-decembrie 2018 Centrul Județean de Excelență Vaslui va funcționa în medie cu un număr de 45 de grupe de elevi, distribuite pe cele trei zone: Vaslui, Bârlad și Huși, în funcție de potențialul acestor zone. Disciplinele la care se organizează cursuri de excelență sunt: matematica, fizica, informatica, biologia, geografia, chimia și limbile străine, discipline selectate ținând cont de performanțele obținute de elevi în ultimii trei ani școlari.”, a declarat prof. Nușa Dumitriu – Lupan, inspector școlar cu atribuții de coordonare a Centrului Județean de Excelență Vaslui, care timp de 12 ani a lucrat în Ministerul Educației Naționale ca inspector general pentru disciplina Informatică.

Centrul Județean de Excelență Vaslui s-a înființat în conformitate cu Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 3353/29.03.2017 și a obținut personalitate juridică la sfârșitul lunii iulie. După 1 ianuarie 2019, în funcție de resursele bugetare, activitatea Centrului se poate extinde atât sub aspectul numărului disciplinelor cât și a numărului de grupe. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: