Google+
Home » Justitie » Fruntașii României la tăieri ilegale – Vasluienii își defrișează cu sălbăticie pădurile din cauza sărăciei de la sate

Fruntașii României la tăieri ilegale – Vasluienii își defrișează cu sălbăticie pădurile din cauza sărăciei de la sate

Vasluiul s-a clasat, anul trecut, în topul primelor 10 județe din România în ceea ce privește numărul tăierilor ilegale de arbori. Din grupul județelor în care defrișările au fost scăpate de sub control mai fac parte Mureșul, Brașovul, Clujul etc. Principala cauză care a favorizat tăierile ilegale și sustragerile de material lemnos este nivelul ridicat de sărăcie din mediul rural. În zonele sensibile, precum Rafaila, Băcești sau Dragomirești, poliția, jandarmii și silvicultorii au desfășurat acțiuni comune pentru limitarea furturilor.

Potrivit Raportului tăierilor ilegale din pădurile României în anul 2017, publicat de Greeenpeace România, în județul nostru au fost înregistrate 593 cazuri de tăieri ilegale. Grupul celor 10 județe din țară în care au fost înregistrate cele mai multe infracțiuni la regimul silvic este format din Mureș (1.511 cazuri tăieri ilegale), Brașov (762 cazuri), Olt (730 cazuri), Suceava (687 cazuri), Bistrița-Năsăud (619 cazuri), Bacău (529 cazuri), Cluj (503 cazuri), Argeș (433 cazuri) și Gorj (419 cazuri). Dacă la nivel național Vasluiul se află pe locul al VI-lea la numărul cazurilor de tăieri ilegale, în zona Moldovei județul nostru se clasează pe locul al II-lea. Pe primul loc în regiunea noastră se află Suceava cu 687 de cazuri, iar pe ultimul loc Botoșani cu numai 24 de cazuri.

Potrivit acelorași date statistice, la nivelul anului 2017 au fost identificate 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, ceea ce reprezintă o medie de 34 de cazuri/zi, în creștere cu 32% față de anul anterior.

Localități cu risc

Datele oferite de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui confirmă jaful din pădurile Vasluiului. În anul 2017, la nivelul județului au fost sesizate 84 infracțiuni la regimul silvic (5 în urban și respectiv 79 în mediul rural), față de 77 în anul 2016. Tot în anul trecut, IPJ Vaslui a organizat 194 acțiuni pe linie de silvicultură, fiind executate controale în fondul forestier și la agenții economici de profil, pe linia provenienței, depozitării, valorificării și legalității transportului de material lemnos. În urma acțiunilor organizate, a fost confiscată cantitatea totală de 238,64 metri cubi, în valoare de 57.330 lei. Tot cu această ocazie, au fost confiscate 23 atelaje hipo, 11 ferăstraie mecanice și 7 harnașamente. Silvicultorii au aplicat 509 contravenții în valoare de 601.500 lei.

În zonele de risc, respectiv pe raza localităților Rafaila, Băcești, Gârceni, Dragomirești, Albești, Dănești, Ferești, Iana, Gherghești, Vutcani, Oltenești, Hoceni, Mălușteni, Fălciu, pentru limitarea fenomenului infracțional s-au desfășurat acțiuni comune cu efective mărite de polițiști, silvicultori și jandarmi.

Printre cauzele care au favorizat tăierile ilegale și sustragerile de material lemnos se numără nivelul ridicat de sărăcie din mediul rural, gradul mare de expunere a unor suprafețe de pădure din gestiunea lucrătorilor silvici sau dispunerea acestora în trupuri izolate, pe raza mai multor localități etc.

Pădurile private, ținta defrișărilor

Pădurile private lăsate fără pază sunt cele mai atractive pentru hoții de lemne. Tocmai de aceea, operațiunea Direcției Silvice (DS) Vaslui de preluarea în pază a celor aproximativ 10.000 hectare de pădure privată este extrem de importantă pentru diminuarea furturilor de arbori.

Vrem ca toate pădurile Vasluiului să fie puse sub control. E o suprafață importantă lăsată fără pază. Vom înființa în plus niște posturi, niște cantoane pentru a putea păzi și aceste păduri. Statul suportă cheltuielile pentru serviciile de pază până la o suprafață maximă de 30 hectare. Am reușit să preluăm deja în pază 5.000 hectare de pădure”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui. În prezent, fondul forestier național al județului Vaslui are o suprafață totală de 72.484 hectare.  (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: