Home / Administratie / 18% din votanții din județ au mers la referendum. Într-o secție cu peste 3.300 de alegători a votat un singur om

18% din votanții din județ au mers la referendum. Într-o secție cu peste 3.300 de alegători a votat un singur om

Județul nostru a înregistrat o participare la referendum de 18,89% din totalul celor peste 400.000 de persoane înregistrate în listele electorale permanente, ceea ce ne plasează sub media națională, situație dată de numărul mare de cetățeni din Republica Moldova trecuți în evidența populației din Vaslui. Ca dovadă, într-o secție din municipiul reședință a votat un singur om din cei 3.378 aflați în lista electorală permanentă, la polul opus existând o localitate cu prezență la vot de 76,62%.

Puțin peste 18% din cele 409.378 persoane înregistrate în listele electorale permanente din județ au participat la referendumul privind redefinirea familiei, ceea ce plasează Vasluiul sub media națională. Explicația este dată de faptul că zeci de mii de alegători, respectiv cetățeni din Republica Moldova, sunt trecuți artificial în scripte, doar pentru simplu fapt că și-au făcut mutație în diferite locații din Vaslui pentru a beneficia de cartea de identitate românească ce-i ajută să lucreze peste hotare. Așa se face că nu mai puțin de 13 secții de votare din municipiul reședință au sub 5% procentul de participare la vot. Situația cea mai hilară este la o secție de la Școala Gimnazială ”Constantin Parfene”, unde un singur om din 3.378 trecuți în listele permanente s-a prezentat la vot. Cu participarea altor cinci persoane pe listele suplimentare, adică a membrilor comisiei biroului secției de votare, procentul de prezență la referendum a fost de 0,17%.

La polul opus, se află 13 secții de votare din județ în care procentul de participare la vot a fost de peste 50%. Cei mai conștiincioși din acest punct de vedere au fost locuitorii din satul Bolați, comuna Rebricea, unde 118, din cei 154 de localnici, au mers la urne, ceea ce înseamnă un procent de 76,62%.

În ceea ce privește opiținea de vot a locuitorilor județului, 70.478 votanți au răspuns cu ”DA”, adică pentru modificarea acelui articol din constituție care face referire la definirea familiei, ceea ce înseamnă un procent de 91,12%. Diferența este dată de cele 5.105 de voturi de ”NU” și 1.760 de voturi nule.

Referendumul s-a desfășurat și cu unele disfuncționalități

Așa cum se întâmplă la orice activitate de amploare în care au avut responsabilități mii de persoane au existat și unele disfuncționalități. Dacă înainte de referendum au existat zeci de cazuri de demisii din rândul președinților secției de votare, după închiderea urnelor unii dintre aceștia au greșit întocmirea proceselor verbale de consemnare a rezultatului votului. În consecință, închiderea efectivă a referendumului a fost întârziată cu câteva ore, având în vedere că acei președinți au trebuit să se reîntoarcă în secții și să cheme de acasă pe ceilalți membri pentru refacerea proceselor de votare. Unul din cazuri a fost în municipiul Bârlad.

Sperăm ca până la următorul proces electoral să fie rezolvată problema bazei de date a Autorității Electorale Permanene, în sensul reactualizării acesteia pentru a se evita astfel de incidente nedorite ori retragerea președinților secțiilor de votare, desemnați prin tragere la sorți, chiar în perioada premergătoare procesului electoral”, ne-a declarat prefectul Eduard Popica.

O altă problemă constatată pe perioada referendumului a fost cea a personalului insuficient din structurile Ministerului Afacerilor Internare (MAI) care a trebuit să asigure paza secțiilor de votare. ”Faptul că referendumul s-a desfășurat pe durata a două zile, a fost o problemă în ceea ce privește luare în pază a secțiilor de votare de către cadrele MAI, având în vedere efectivele reduse de care dispune acesta. Per ansamblu, însă, din punct de vedere organizatoric, procesul electoral, care implică foarte multă resursă umană, nu a întâmpinat probleme grave, ci doar mici disfuncționalități, dar pe care încercăm să nu le mai avem la următoarele procese electorale”, a mai precizat reprezentantul guvernului în teritoriu. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, decis să reformeze instituția pe care o conduce

de Mihaela NICULESCU   Hotărât ...

Bovină salvată de pompieri, după ce a căzut într-un canal din Vaslui

O bovină căzută într-un canal ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: