Home / Administratie / Atât putem – Vasluiul este ultimul județ din Moldova la proiectele pe POR 2014-2020

Atât putem – Vasluiul este ultimul județ din Moldova la proiectele pe POR 2014-2020

Firmele și autoritățile publice din județul Vaslui au reușit să depună doar 19 proiecte pe POR 2014-2020. În timp ce majoritatea județelor din Moldova se apropie de 100 de proiecte depuse, Vasluiul bate pasul pe loc. Singurul proiect important care va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile este modernizarea drumului strategic. Fără capacitate financiară și angajați de calitate, firmele vasluiene nu au nicio șansă să atragă finanțare externă.

Județul Vaslui are în continuare cele mai puține proiecte depuse pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, dintre județele din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Diferența dintre județe crește vertiginos de la o lună la alta, firmele și autoritățile publice din județul Vaslui reușind să depună până la această dată doar 19 proiecte.

Cel mai important proiect finanțat prin POR 2014-2020 este modernizarea drumul strategic pe direcția Bârlad, Laza, Codăești. Restul proiectelor sunt depuse de firme din Vaslui, Bârlad, Huși sau Negrești și vizează investiții în modernizarea unei fabrici de pahare, echipare laborator dentar, achiziționare echipamente și utilaje performante specifice lucrărilor de pregătire a terenului, înființarea unei unități de producție pentru soluții ignifuge etc.

În cazul celorlalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, la această dată, situația depunerii proiectelor este următoarea: Iași – 96 de proiecte, Bacău – 94 proiecte, Suceava – 98 proiecte, Neamț – 63 proiecte, Botoșani – 26 proiecte.

Fără bani nu poți accesa proiecte

Motivele pentru care firmele vasluiene au depus un număr mic de proiecte țin în primul rând de capacitatea economică, de puterea financiară sau competența profesională a angajaților. Trebuie vorbit cu fiecare antreprenor în parte pentru a spune de ce nu are curajul să acceseze fonduri europene. Fiecare are un motiv. Starea economică a firmei, starea generală a economiei. Firma are o responsabilitate foarte mare când depune un proiect pe finanțare europeană. Îți pui problema dacă ai acest curaj și dacă situația proprie a firmei îți permite. În primul rând, trebui un efort financiar al firmei, apoi este importantă calitatea oamenilor din firmă”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociație Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui.

13 Axe de finanțare

POR 2014-2020 are 13 Axe de finanțare și succede POR 2007-2013. Axele de finanțare se adresează atât agenților economici cât și autorităților publice și privesc investiții în activitățile de producție, sănătate, infrastructură, eficiență energetică etc. POR este unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investíții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în perioada actuala de programare.

POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și este implementat la nivelul Regiunii Nord-Est de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: