Google+
Home » Invatamant » Fără ″atenții″ în școli꞉ profesorii vasluieni care acceptă bunuri materiale sau sume de bani din partea elevilor riscă să fie concediați disciplinar

Fără ″atenții″ în școli꞉ profesorii vasluieni care acceptă bunuri materiale sau sume de bani din partea elevilor riscă să fie concediați disciplinar

Numai etică și integritate morală în școlile din județul Vaslui și în cele din întreaga țară. Asta propune Codul de etică al profesorilor, stabilit prin Ordin al Ministerului Educației Naționale (MEN), care a intrat în vigoare după începerea anului școlar. Dascălii care nu se conformează principiilor stabilite pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar se pot alege cu avertismente scrise, bani în minus pe fluturașul de salariu, suspendarea din funcție ori, mai grav, pot fi concediați pe motiv de indisciplină.

Biblia oricărui profesor este, din noul an școlar, Codul-cadru de etică publicat recent în Monitorul Oficial al Romȃniei. Este vorba despre un document care conține un set de principii și de norme de purtare, pe care toți dascălii, fără excepție, trebuie să-l respecte.

Dacă pȃnă la apariția Codului profesorii puteau fi acuzați că se află în necunoștință de cauză atunci cȃnd luau decizii referitoare la elevi, de acum înainte interesul superior al copilului trebuie să primeze în orice activitate. Așa prevede Codul, care vorbește despre responsabilitatea socială, morală și profesională a dascălului, ce nu trebuie să se abată de la onestitate și toleranță, dar care e de dorit să-și păstreze, totuși, autonomia personală.

Cu alte cuvinte, s-au dus vremurile în care profesorii, chiar și cei din mediul rural, apelau la forța fizică pentru a se face ascultați și respectați. Ceea ce vrea Ministerul Educației astăzi e un sistem plin de dascăli imparțiali și onești, dedicați și cumpătați, care să respecte nu doar atribuțiile trecute în fișa postului, ci mai ales regulile morale scrise și nescrise care l-au transformat pe domnul Trandafir, personajul lui Mihail Sadoveanu, într-un reper de conduită.

În ceea ce privește relația directă cu elevul, profesorul trebuie să-i ofere acestuia atât protecție fizică, dar și morală și psihică. Dascălul trebuie să sesizeze conducerii școlii sau Inspectoratului Școlar orice formă de violență verbală sau fizică, oricare formă de discriminare, neglijență sau exploatare asupra elevului. În plus, profesorul trebuie să țină cont și de alte îndatoriri importante, cum ar fi supravegherea elevilor  pe parcursul activităților desfășurate în școală și în afara acesteia.

Egalitatea de șanse și meritocrația trebuie să devină preocupări esențiale pentru toți profesorii, care au obligația morală de a prețui toți elevii, recunoscȃndu-le fiecăruia meritele personale. Mai mult decȃt atȃt, scrie Codul de etică, un dascăl trebuie să-i recomande elevului materiale școlare gratuite, nu să impună materiale școlare contra cost. Totodată, în ceea ce privește „atențiile”, profesorul nu are voie să accepte bunuri materiale ori sume de bani din partea unui elev pentru serviciile educaționale oferite.

Și politica anti-plagiat ocupă un loc important în reperele de comportament pentru dascăli, care vor acționa în permanență ″pentru combaterea fraudei intelectuale″.

Codul de etică al profesorilor face referiri și la relațiile colegiale din cancelarie, care trebuie să se bazeze pe onestitate, solidaritate, cooperare, respect și competiție loială.

Ce riscă cei care nu se supun noului Ordin al MEN? În teorie, avertismente scrise, reducerea temporară a salariului, suspendarea din funcție ori concedierea disciplinară. În fapt, mustrări din partea conducerii școlii, gata oricȃnd să închidă ochii la acuzații greu de probat, mai ales atunci cȃnd în joc stă reputația unei întregi instituții de învățămȃnt. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: