Google+
Home » Justitie » Pompierul Florin Burghelea, singurul român prezent în China la specializarea privind intervențiile în caz de atac cu arme chimice

Pompierul Florin Burghelea, singurul român prezent în China la specializarea privind intervențiile în caz de atac cu arme chimice

Locotenentul Florin Burghelea, ofițer specialist în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui, a fost singurul reprezentant al României care s-a deplasat în orașul Beijing, Republica Populară Chineză, în perioada 17 – 22.09.2018, ca urmare a invitației primite din partea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), participând la Cursul international avansat pentru intervenția în situații de urgență la incidentele chimice.

La activitate au participat 17 reprezentanți din 14 țări precum ar fi: Bulgaria, Coasta de Fildeș, Cuba, Estonia, Indonezia, Nigeria, Peru, Filipine, Sfânta Lucia, Sri Lanka, Sudan, Uganda, Ucraina și România.

Activitatea a asigurat o prezentare amănunțită privind asistența și protecția împotriva armelor chimice, în conformitate cu Articolul X din Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice și distrugerea acestora și a constat în pregătirea teoretică și practică necesară lucrului în medii contaminate cu substanțe toxice de luptă (S.T.L).

Prin arma chimică se înțelege arma care folosește unele preparate chimice pentru nimicirea oamenilor (animalelor) și pentru contaminarea construcțiilor arterelor de circulație, surselor de apă, alimentelor, culturilor agricole, solului etc.

S.T.L. pot fi întrebuințate și pot acționa sub forma de gaze sau vapori, în stare solidă (pulberi) sau în stare lichidă (picături). Acestea pot pătrunde în organism prin: aparatul respirator, odată cu inspirarea aerului contaminat, aparatul digestiv, odată cu ingerarea alimentelor sau apei contaminate, ori prin piele, atunci când picăturile de S.T.L. cad pe diferite părți ale corpului descoperite sau chiar acoperite cu îmbrăcăminte obișnuită.

Cunoștințele acumulate de către reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al județului Vaslui vor fi de real folos pentru monitorizarea, gestionarea, coordonarea și îndrumarea măsurilor și acțiunilor pe linia protecției CBRN (Apararea chimică, biologică, radiologică și nucleară) la nivelul localităților, instituțiilor publice și operatorilor economici sursă de risc identificați, în perfecționarea pregătirii pe linie de specialitate a personalului echipei CBRN din cadrul subunității de intervenție, privind protecția persoanelor, animalelor și a mediului”, menționează ISU Vaslui. (G.P.)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: