Home / Social / Situație alarmantă pentru vasluienii care se încălzesc cu lemne: s-au epuizat stocurile

Situație alarmantă pentru vasluienii care se încălzesc cu lemne: s-au epuizat stocurile

de Cristian PĂTRAȘCU

Vasluienii sunt pe ultima sută de metri pentru aprovizionarea cu combustibil sau lemne de foc, în funcție de sistemul de încălzire pe care îl folosesc. Din păcate, la firmele care vând lemne de foc nu mai răspunde nimeni la telefon, pentru că stocurile au fost epuizate. 

Cu toate că au pierdut foarte mult teren în ultimii ani în fața centralelor pe gaz, comercianții de lemne de foc au, în continuare, o afacere profitabilă. Asta mai ales în ultimele luni ale anului. Pentru a rămâne competitive, firmele care vând lemne de foc au inclus în oferte și tăierea și transportul la domiciliu al lemnelor de foc. Cu toate acestea, frigul care a venit destul de timpuriu anul acesta se pare că le-a prins pe picior greșit. La aceste firme nu mai răspunde nimeni acum la telefon, din simplu motiv că stocurile au fost epuizate, iar comercianții se grăbesc să se aprovizioneze în fața invaziei vasluienilor, în special cei din mediul rural.

“Prețul pentru anul acesta este între 400 și 600 de lei pe metrul cub de lemn, cu transportul inclus, în funcție de calitate. Afacerea merge din ce în ce mai prost, având în vedere că se cumpără doar trei luni pe an, adică de prin octombrie până în noiembrie și tot mai puțin în decembrie. În restul timpului, batem pasul pe loc și cam ieșim în pierdere. Tot mai mulți oameni se orientează către centralele cu gaz, pentru că apasă pe buton și au căldură”, ne-a explicat un comerciant.

“Trendul” la încălzirea locuințelor este dat, în ultimii ani, și de apariția pe piață a combustibililor ecologici și a centralelor pe gaze, din ce în ce mai utilizate și de vasluieni. Un exemplu pentru cei care renunță la încălzirea în sistem centralizat este centrala care utilizează combustibili solizi mărunțiți proveniți din surse de energie regenerabile, precum peleții. Folosirea acestui tip de centrală duce la economii considerabile, de până la 80% față de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial, civil. Se pot utiliza și combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat.

În municipiul Vaslui, la sfârșitul iernii trecute, în sistemul centralizat de încălzire administrat de Termprod mai rămăseră doar 600 de abonați, plus cele 150 de familii care locuiesc în blocurile ANL de pe strada Traian și din Zona Industrială. Pentru ei, în ianuarie, Consiliu Local Vaslui a votat mărirea prețului gigacaloriei de la 404 la 471 de lei.

Nici cei care se încălzesc de pe urma gazelor naturale nu au motive de bucurie. Economiștii apreciază ca este inevitabilă o nouă majorare a prețului de furnizare către populație, cu 2 până la 5%, după alte trei creșteri care au avut loc anul acesta. O altă creștere s-ar putea produce în primăvara anului viitor. Prin ultima majorare, la 1 august, prețurile finale pentru gazele naturale plătite de populație au crescut cu încă 5,83%, potrivit unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Cu toate acestea, românii plătesc cel mai ieftin gaz natural din Uniunea Europeană.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru cadrele ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: