Home / Sanatate / Deficit din ce în ce mai mare de medici de familie, în județ

Deficit din ce în ce mai mare de medici de familie, în județ

de Mihaela NICULESCU

Județul Vaslui se află printre primele din țară cu cel mai mic număr de medici de familie, alături de Tulcea și Sălaj. În ciuda eforturilor Colegiului Medicilor Vaslui de a atrage medici de familie în această zonă, strădania a rămas fără rezultate.

În județ, la această oră, sunt 159 de medici de familie, cu 14 mai puțini față de 2017. De aproape doi ani, Colegiul Medicilor Vaslui a prezentat situația din județ atât Ministerului Sănătății cât și prim-ministrului și Președinției României. Propunerea Colegiului a fost includerea în Decizia înființării punctelor secundare de lucru în specialitatea medicină de familie, din 2013, a unor clauze pentru activitatea medicilor de familie, care să vină în sprijinul pacienților din județele deficitare.

Este o realitate că județul Vaslui se confruntă cu un deficit de medici de familie. Sunt comune precum Coroiești, Albești, Mălușteni și Pochidia, care nu mai au medici de familie de aproape trei ani. Noi am înaintat memorii celor mai înalte foruri, pentru modificarea legislației, absolut necesară pentru acoperirea cu medici a zonelor vulnerabile. Actuala legislație a înființării punctelor secundare permite medicilor de familie să își deschidă un punct secundar într-o localitate situată la maximum 15 kilometri de cea în care își au cabinetul, cu condiția de a desfășura activitate timp de șapte ore pe zi. Este foarte mult pentru un medic de familie să consulte 14 ore pe zi. Am venit cu propunerea ca medicii de familie din zonele deficitare, care își deschid puncte secundare, să lucreze doar trei – patru ore, structurându-și singuri programul de 35 de ore pe săptămână, cât este stipulat de lege. Avem informații că autoritățile de la București au înțeles demersul nostru și că doresc să îl sprijine”, a declarat pentru Est News dr. Viorica Stoian, președinta Colegiului Medicilor din Județul Vaslui.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns că județul se confruntă, de ani buni, cu un deficit de medici de familie, în ultimii doi ani mai mulți medici au solicitat rezilierea contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

Numărul medicilor de familie aflați în contract cu CJAS Vaslui este în acest moment de 159, din care 85 în mediul rural și 74 în mediul urban. În municipiul Vaslui au contract cu Casa 28 de medici de medicină de familie, adică un medic la un număr mediu de 3920 de locuitori, în Bârlad sunt 29 de medici, un medic la 2477 de locuitori, în Huși sunt 12 medici de familie, un medic la 2578 de locuitori, în Negrești sunt trei medici – unul la 4125 de locuitori. Anul trecut, au renunțat la contractul cu CJAS Vaslui 11 medici de familie din Bogdana, Coroiești, Ivănești Vutcani, Oltenești și Bârlad, iar anul acesta, trei din Negrești, Vaslui și Bârlad au decis să renunțe la relația cu Casa”, a declarat Mihaela Chitariu, președinta CJAS Vaslui.

În județul Vaslui deficitul de medici de familie se menține atât în mediul rural cât și în cel urban. Sute de pacienți de la sate au rămas fără medic de familie și se deplasează în orașele apropiate pentru a se înscrie pe lista unui medic de familie, lucru nu tocmai simplu. La Bârlad, de exemplu, după plecarea a doi medici de familie, în ultimul an, nu toți pacienții acestora au reușit să să-și găsească alt medic. Medicii de familie acceptă să înscrie în plus un număr de pacienți pe lista proprie, dar din rațiuni economice trebuie să se limiteze la maxim 2.200 de pacienți, deoarece pentru depășirea acestui număr se aplică penalități, banii primiți de la CJAS per capita fiind mai puțini, fapt care este în defavoarea cabinetului. Dincolo de aceste rațiuni, un medic nu poate face față unui număr de 4.000 de pacienți, de exemplu. Colegiul Medicilor Vaslui speră ca, în cel mai scurt timp, Decizia privind înființarea punctelor secundare să se modifice, fiind singura soluție care ar putea redresa situația din județul nostru.

În afara problemelor de sănătate care au obligat unii medici să-și închidă cabinetele, cauzele care au dus la accentuarea deficitului de medici au fost mutarea în alt județ sau schimbarea locului de muncă. Câțiva medici de familie au renunțat să mai practice medicina primară în propriile cabinete, abandonând lupta cu sistemul și birocrația și alegând alte instituții în care să profeseze, cum ar fi penitenciarele sau vămile, instituții bugetare care le oferă salarii generoase fără prea mari bătăi de cap.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Copil de 11 ani, rănit grav de calul familiei când încerca să-l bage în grajd

Un copil de 11 ani, ...

UPDATE: Reglare de conturi azi dimineață, la Bârlad

Bârlădeanul care a fost bătut ...

Un bârlădean cere explicații conducerii Spitalului „Elena Beldiman” în legătură cu cel care i-a dezumflat roata mașinii parcate în curtea unității sanitare

Acuzații, aduse de un bârlădean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: