Google+
Home » Social » ULTIMA ORĂ Transportatorii din județ au tras mașinile pe dreapta și sunt pregătiți de grevă pe termen nelimitat

ULTIMA ORĂ Transportatorii din județ au tras mașinile pe dreapta și sunt pregătiți de grevă pe termen nelimitat

UPDATE

Începând cu ora 14, transportatorii vasluieni au renunțat la grevă. Această decizie a fost luată în urma intervenției Comisiei de Transporturi din cadrul Camerei Deputaților. Conducerea Federației Operatorilor Români de Transport a fost anunțată că o dezbatere pe tema transportului de călători va avea loc marți, 16 octombrie.

Protestatarii din 19 județe ale țării, care au intrat în grevă fie de la primele ore ale dimineții, fie de la ora 12, sunt sceptici în privința rezolvării revendicărilor lor. Asta, pentru că Lucian Șova, ministrul Transporturilor, care a considerat greva un boicot, insistă că este necesară aplicarea Ordinului privind liberalizarea activității de transport intrajudețean și interjudețean de călători.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Transportatorii bârlădeni care efectuează curse intrajudețene și interjudețene au tras mașinile pe dreapta, astăzi, încă de la prima oră a dimineții. Din cele cinci autogări, doar una a scos mașinile pe traseu, dar numai până la ora 12, când a fost programată inițial greva.

Călătorii care au reușit să prindă un loc în autobuz sau microbuz pentru a ajunge la destinație au fost fericiți, alții, cei mai mulți, au fost nevoiți să apeleze la „ia-mă nene!” sau să meargă în gară pentru a lua trenul. Operatorii de transport intrajudețean și interjudețean din județul Vaslui s-au alăturat colegilor din țară, care s-au săturat să fie ignorați de autorități. O mare parte din transportatorii din țară, însă, nu au intrat în grevă, motivând că așteaptă ca reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) să fie chemați la o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, așa cum li s-a promis, pentru a ști ce au de făcut.

Faptul că la dezbaterea publică desfășurată pe 9 octombrie la sediul Ministerului Transporturilor, ministrul Lucian Șova nu a știut să răspundă la întrebarea <<Ce se urmărește cu acest proiect?>> este o dovadă că dedesubturile sunt altele și nu liberalizarea activității de transport interjudețean de călători. Propunerea de liberalizare, în această manieră, este de fapt o amestecătură care nu se întâlnește nicăieri în Europa. Noi suspectăm Ministerul de unele intenții ascunse, adevărul nefiind acela că liberalizarea creează concurență și deci un avantaj pentru călători. Suspectăm o concesiune a activității de transport către unele multinaționale”, a declarat Ionuț Simion, președintele Asociației Transportatorilor din Județul Vaslui.

Acesta spune că ministrul Lucian Șova a fost chemat dimineață la Comisia de Transport din cadrul Camerei Deputaților și transportatorii așteaptă vești de la conducerea FORT. Dacă veștile nu vor fi bune, atunci toți operatorii de transport din țară vor intra în grevă.

Transportatorii bârlădeni spun că vor declanșa greva pe termen nelimitat, chiar dacă sunt conștienți că acest lucru le aduce zilnic pierderi de zeci de mii de lei.

Aplicarea acestei propuneri de proiect ar însemna ca mai mulți operatori să plece pe același traseu, la aceeași oră. Și așa, numărul călătorilor e în continuă scădere. Vă închipuiți ce se întâmplă dacă, de exemplu, de la Constanța vor pleca patru – cinci mașini la aceeași oră? Vom fi nevoiți, pentru a nu pierde licența, să mergem 370 km cu cinci călători. Cât de rentabil poate fi? Vom sucomba în câteva săptămâni. Eu cred că acest lucru se urmărește. În județul Vaslui, și așa, numărul locurilor de muncă este foarte scăzut, șomajul mare, dacă zeci de șoferi și angajați de-ai noștri își vor pierde locul de muncă, e bine? Luptăm până la capăt, iar călătorii cred că ne înțeleg, mai ales cei fideli, cărora nu le-am înșelat așteptările”, a declarat pentru Est News patronul unei firme de transport intrajudețean și interjudețean de călători. Vom reveni. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: