Google+
Home » Social » “Poștașul cumsecade”, la Bârlad

“Poștașul cumsecade”, la Bârlad

Mâine, la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad , de la ora 12.00, va avea loc cea de-a patra proiecție din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania, ediția a 4-a. Este vorba de o producție bulgaro – finlandeză intitulată „Poștașul cumsecade”.

CoLyam Dervent, un sat pe jumătate părăsit de la granița Bulgariei cu Turcia, a rezistat invadatorilor încă din vremea Imperiului Roman. În prezent, populația minusculă a satului ezită între generozitate și prejudecată, confruntată cu o criză europeană de proporții: refugiați sirieni încearcă sa treacă noaptea dinspre Turcia spre Europa pe ulițele Derventului. Pentru că satul se află în pragul alegerilor, refugiații devin parte a agendei electorale: cei 38 de sateni pensionari au de ales între poștașul satului, care intentionează să îi invite pe refugiați să se stabilească acolo, ca să-l repopuleze; oponentul său șomer, care dorește întoarcerea comunismului și crede că Bulgaria e numai pentru bulgari, si actuala primăriță care admite că nu prea-i pasă de nimic. Atent coregrafiat, într-un ritm ce respectă viata locului, acesta e un film urgent ce aduce în prim-plan anxietăți majore care au determinat deja decizii drastice în alte contexte electorale.

Ajuns deja la cea de a 4-a ediție, KineDok powered by One World Romania va aduce anul acesta 16 din cele mai interesante documentare din Europa Centrală si de Est. Sub forma unei experiențe care trece dincolo de peretii traditionali ai sălii de cinema, KineDok te invită nu doar să vi să vezi un film pe un ecran mare, ci chiar poți să te întâlnești cu realizatorii sau protagoniștii filmelor favorite. Un proiect unic în Europa prin amploarea sa, KineDok se desfașoară concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România, unde este coordonat de către Asociatia One World Romania în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare din țările participante contribuie cu documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 teritorii, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Până acum la Bârlad au mai rulat în cadrul KineDok powered by One World Romania filmele “Țara moartă, “Daliborek și lumea albă”, respectiv “Prima împărtășanie”. Sâmbătă, 13 octombrie, va rula “Poștașul cumsecade”, după care pe 20 octombrie bârlădenii se vor putea delecta cu “Tren spre maturitate”. Vor mai rula la Bârlad în acest an în cadrul proietului filmele “Varză, cartofi și alți demoni” (27 octombrie), „Campionul din Balcani” (3 noiembrie), „Nicăieri de unde să te ascunzi” (11 noiembrie) și „Mulțumesc pentru ploaie” (17 noiembrie). (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: