Google+
Home » Invatamant » Activități dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului, la Bârlad

Activități dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului, la Bârlad

Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a organizat în perioada 4 – 10 octombrie, cu prilejul Săptămânii Mondiale a Spațiului 2018 (SMS 2018), mai multe activități în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.

În acest an, tema propusa de Asociația „Săptămâna Mondială a Spațiului” a fost: „Spațiul – reunește lumea”. Activitățile au fost cu impact și s-au bucurat de atenția elevilor împătimiți de astronomie.

Sesiunea de observații vizuale, telescopice și fotografice

Sub coordonarea prof. Ioan Adam, participanții au avut ocazia să se informeze asupra specificului observațiilor astronomice, să identifice constelații și stele cu denumiri proprii și să utilizeze instrumentele aflate în dotarea asociației pentru observarea planetelor Venus, Jupiter, Saturn și Marte. De pe platoul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, elevii de la categoria seniori avansați au efectuat observații asupra unor obiecte Messier vizibile în timpul activității.

Doi dintre aceștia, Alexandru Vătămanu și Paul-Gabriel Oprea, se pregătesc pentru Concursul de astronomie practică „Ioan Curea”, care se va desfășura pe 17 noiembrie 2018 la Timișoara. În perioada activității au fost observați și câțiva meteori din curentul Southern Taurids (STA), curent activ în perioada 10 septembrie-20 noiembrie.

Simpozionul „Noi pe scena Lumii”

Participanții la simpozion, elevii claselor XI F1 și X F1 de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, coordonați de prof. Rica Luchianov și prof. Camelia Stoica, au evocat aspecte care țin de globalizare și impactul asupra societății, teoriile privind conflictele ce se nasc din cauze multiple, natura timpului și spațiului în galaxie și infinita expansiune a Universului. Globalizarea este termenul întrebuințat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul că evenimente care au loc într-o parte a globului, au repercusiuni din ce în ce mai ample asupra societăților și problemelor din alte părți ale globului. Aici se poate include Programul „Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”, o săptămână sincronizată a evenimentelor spațiale globale (4-10 octombrie).

Vernisajul expoziției „Lumini în spațiu”

Realizarea expoziției „Lumini în spațiu” din cadrul SMS 2018 a fost coordonată de prof. Ioan Adam și laborant Aurica Beciu de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. La panotarea expoziției și-au adus contribuția elevele Roxana Coștoi, Ana-Maria Ciutea, Andreea Chiriac, Iulia Dura. Lucrările expoziției „Lumini în spațiu” sunt realizate de membrii AAS, elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, profesori îndrumători fiind prof. Mădălina Forțu, prof. Ivona Măgdăliniș, prof. Ioan Adam și MiniAAS – copii de la Școala Gimnazială „Stroe S. Belloescu” Bârlad, grupa mijlocie și elevi de la Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad ” / profesori îndrumători: prof. Maria Giușcă, educ. Diana Scîntei, educ. Gabriela Ivan, înv. Nicoleta Chiosa. O lucrare de specială, de mari dimensiuni, „Luna – astrul nopții” a fost realizată special pentru această activitate de laborant Aurica Beciu. Expoziția surprinde evenimente cosmice imaginate sau fotografiate, compoziții având ca subiect „Universul”, „Sistemul Solar”, „Luna”, fenomene astronomice (eclipse, conjuncții, activitatea solară, fazele Lunii) și compoziții cu subiect astronomic. O parte dintre lucrările expuse au fost premiate la Concursul Regional „Noi și Universul” (iunie 2018, Tulcea). Vizitatorii au ocazia să se fotografieze în costumul de astronaut realizat din materiale ecologice de laborant Aurica Beciu.

Seminar interactiv ,,Sistemul de navigație GALILEO”

La activitatea coordonată de prof. Ioan Adam, au participat elevii clasei XII MI1 de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. De remarcat faptul că acești elevi s-au implicat în ultimii doi ani în activități ESERO referitoare la participarea la concursul CanSat (simularea unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare) și concursul de Rovere Exo-RO. Programul Galileo instituie un sistem global de navigație prin satelit îmbunătățit care oferă servicii de poziționare globală garantate, de înaltă precizie. Acesta oferă începând din 2014, trei servicii: serviciul cu acces liber (gratuit), un serviciu public reglementat (PRS) și serviciul „Caută și salvează”. Serviciile suplimentare care vor urma vor include un serviciu comercial și un serviciu de salvgardare a vieții pentru o rată mai mare a mediei fluxului de date și o acuratețe mai mare a datelor autentificate.

Seminarul a scos în evidență faptul că Europa are propriul sistem inteligent de navigație prin satelit, sistem ce aduce numeroase beneficii economiilor și vieților noastre de zi cu zi. Constelația de 30 sateliți GALILEO (vor fi lansați în spațiu până în anul 2019) oferă posibilitatea furnizării unor servicii îmbunătățite, începând cu o navigație mai precisă pentru automobile, o gestionare eficientă a transportului rutier, servicii de căutare și salvare, tranzacții bancare mai sigure, precum și furnizare fiabilă de energie electrică, toate puternic dependente, pentru o funcționare eficientă, de tehnologii de navigație prin satelit. Primii doi sateliți plasați pe orbită, la 23 000 de kilometri, transportă cele mai precise ceasuri atomice Maser construite vreodată – cu o precizie de o secundă la trei milioane de ani. Galileo este interoperabil și compatibil cu GPS.”, a declarat prof. Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius”.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: