Home / Social / Apelul disperat al părintelui Paraschiv, preotul din Parpanița, pentru șase copii părăsiți de mamă

Apelul disperat al părintelui Paraschiv, preotul din Parpanița, pentru șase copii părăsiți de mamă

de Daniel MICU

La Parpanița, lângă Negrești, opt suflete așteaptă sezonul rece cu îngrijorare. Casa începută de cei din comunitate pentru familia Nechita, în urmă cu doi ani, trebuie acoperită cu tablă înainte să înceapă ploile. Banii adunați din donații s-au terminat, iar lucrările s-au oprit. E nevoie de ajutorul oamenilor pentru ca șase frați, tatăl și bunica lor să se mute din locuința veche de 100 de ani, în care trăiesc acum.

Costică Nechita a rămas singur cu opt copii, în urmă cu aproape șase ani, după ce soția a plecat și și-a refăcut viața în alt județ, luând cu ea și una dintre fete. Ajutat de mama lui, o femeie bătrână și bolnavă, cum-necum omul a reușit să se descurce cu cei mici, a ținut familia unită și a demonstrat că este un părinte responsabil. Numai că, problemele financiare au început să îl copleșească pe măsură ce copiii creșteau și cerințele erau din ce în ce mai mari. Banii din alocații și din ajutorul social, în jur de 1.000 lei, lunar, se duc exclusiv pe alimente, haine și rechizite.

“Soția a plecat de acasă în urmă cu aproape șase ani. M-a lăsat cu copiii. Și-a găsit pe altul. Fiica noastră, Maria, avea 1 an atunci. Acum merge la școală. Nu a fost greu. A fost foarte greu, dar zilele trec. Mama mea a fost lângă noi și este și în ziua de azi. E ca și cum ar fi copiii ei. Sunt mulțumit că am copii buni, cuminți, ascultători. Merg la școală, la centrul de zi la biserică. Ne ajută părintele Paraschiv foarte mult. Fără el, nu știu ce făceam. Îi suntem recunoscători. E pâinea lui Dumnezeu. Banii noștri se se duc pe mâncare, în special. Am grijă să le dau bani copiilor de pachet. Cât pot, să nu se uite la alții! Merg la Negrești și le cumpăr ce le trebuie! Sunt ai mei!”, a spus Costică Nechita.

 

Părintele Paraschiv, îngerul păzitor al copiilor

Așa se face că locuința dărăpănată în care stau îngrămădiți a rămas pe ultimul loc. Lucrul acesta nu l-a lăsat indiferent pe preotul din sat, părintele Mihai Paraschiv, preotul satului, cel care a mobilizat comunitatea și, din donații, a reușit să ridice o construcție nouă în aceeași curte. Lucrările au început în urmă cu doi ani și totul a costat în jur de 200 milioane de lei vechi, însă pentru ca vremea rece să nu îi prindă nepregătiți, ar mai fi nevoie de alți bani pentru a înveli casa cu tablă și pentru a cumpără și monta geamuri și uși.

“E o situație grea. Ne-am implicat cu toții și le-am dat o mână de ajutor. Faptele sunt cele care contează. Până acum, din ce am reușit să adunăm în cont pentru familia Nechita, am ridicat pereții, anul acesta și acoperișul, însă nu mai avem bani pentru tablă, pentru uși și geamuri. Copiii au mare nevoie de căsuta asta! Ar avea și ei loc pentru o masă unde să își scrie temele. Dacă reușim să închidem casa până la venirea ploilor, am fi mulțumiți. Continuăm la primăvară la interior. Nu e vorba de bani mulți, dar dacă i-am avea, într-o lună terminăm ce ne-am propus”, e de părere preotul Mihai Paraschiv.
Cei șase copii au vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Le place cartea și luptă din răsputeri să aibă rezultate bune la învățătură. Nu au condiții acasă, dar asta nu îi împiedică să zâmbească. Au crescut în casa din chirpici a străbunicilor, în două încăperi mici, din care una ține loc și de bucătărie, și de dormitor.

Nicolae, un băiețel de 9 ani, stă în preajma bunicii și o ajută să pregătească mâncarea, zi de zi. Deocamdată știe să facă doar cartofi prăjiți și ouă ochiuri, dar într-o zi, spune el, va fi un bun bucătar. Până atunci, el și frații lui, au nevoie de un acoperiș deasupra capului! Orice ajutor în materiale de construcții sau bani este binevenit!

About Tehno Redactor

x

Check Also

Tabăra pentru copii și tineri din Pădureni va fi recepționată în luna iunie 2020

de Dănuț CIOBANU  În luna iunie 2020, vor fi ...

Pandemia de coronavirus în județul Vaslui: 175 persoane în carantină; 3.632 persoane în izolare la domiciliu

de Dănuț CIOBANU  În data de 29 martie 2020, ...

Secția de Pediatrie din Bârlad a fost închisă

Veștile bulversante se țin lanț la Bârlad. După ce ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: