Google+
Home » Social » Vasluienii care divorțează, ”recompensați” de stat cu un mini-concediu

Vasluienii care divorțează, ”recompensați” de stat cu un mini-concediu

Persoanele care trec prin experiența neplăcută a divorțului ar putea beneficia de un scurt concediu plătit, în care să-și adune gândurile sau să rezolve diverse probleme administrative, inclusiv pe cea legată de găsirea unei noi locuințe, fără să fie nevoite să solicite zile de concediu de odihnă sau fără plată.

Acordarea noului tip de concediu plătit este prevăzută în Legea concediului pentru divorț, proiect ce a fost pus de curând în atenția senatorilor pentru dezbatere.

Concret, proiectul de act normativ stipulează acordarea unui concediu pentru divorț tuturor persoanelor care trec prin această experiență deloc plăcută. Concediul de divorț ar urma să aibă, potrivit propunerii legislative, o durată de trei zile lucrătoare, perioadă liberă ce ar fi de ajutor persoanelor divorțate și le-ar permite acestora acomodarea la noua situație.

Persoanele care divorțează vor primi, în cazul în care sunt asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat, o indemnizație pentru concediul pentru divorț. Indemnizația se va primi pentru fiecare zi de concediu pentru divorț, va fi plătită de către angajator și va fi egală cu salariul solicitantului. Practic, în cazul concediului pentru divorț, angajatul ar urma să primească salariu ca și cum ar fi prezent la serviciu.

Concediul de divorț se va acorda în următoarele patru săptămâni de la data constatării sau a pronunțării divorțului, iar solicitarea se va face către angajator, cererea scrisă fiind însoțită și de o copie a documentului care atestă divorțul. Concediul se va acorda, după cum stabilește proiectul de act normativ, indiferent de durata căsătoriei sau modul prin care s-a desfăcut casătoria.

Inițiatorul consideră că prin oferirea unui concediu pentru divorț “de 3 zile plătite statul poate ajuta la diminuarea efectelor negative ale divorțului prin sprijinul acordat în acomodarea la noua situație de viață. Aceste zile libere pot fi folosite de cei ce au încheiat o căsătorie pentru soluționarea problemelor pe care noua situație familială le aduce: dela cele obiective precum probleme administrative sau locative până la cele subiective ce țin de relația cu copiii sau de nevoia de deconectare”. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: