Google+
Home » Administratie » După patru ani de lâncezeală prin birouri, plata online a taxelor pătrunde la Bârlad în marș triumfal și surle îngâmfate

După patru ani de lâncezeală prin birouri, plata online a taxelor pătrunde la Bârlad în marș triumfal și surle îngâmfate

de Simona MIHĂILĂ

După patru ani de zvârcoleală în chinurile facerii, punerea în funcțiune a sistemului online de plată a taxelor devine posibilă și la Bârlad. Contribuabilii bârlădeni pot să-și achite taxele, impozitele locale sau amenzile de acasă, din fața calculatorului, sau de pe telefonul mobil.

Anunțul a fost făcut public, în mod triumfal, de Biroul de presă al primăriei locale. Ca cele mai multe informări făcute în ultimele luni și aceasta a stârnit comentarii ironice în rândul internauților. Bârlădenii au remarcat repede ”gogoșile boroșiste” (după cum s-au exprimat unii dintre ei) din textul comunicatului postat pe site-ul primăriei, unde totul este prezentat ca o mare realizare a primarului Dumitru Boroș: ”Primarul Dumitru Boroș a dispus punerea în funcțiune … etc. etc.”. Boroș apare chiar și cu o declarație din care reiese cât de preocupat a fost de această chestiune: „Este o dorință mai veche a noastră…”

De fapt, decizia înregistrării Bârladului în Sistemul Național Electronic de Plată Online (SNEP) a fost luată de fosta conducere a orașului, la sfârșitul anului 2014. Patru ani le-au trebuit serviciilor de specialitate din primărie, din care doi ani și jumătate sub administrația Boroș, să finalizeze demersurile. Motivele acestei jenante tergiversări nu au fost niciodată comunicate cetățenilor, nici măcar la insistențele ziariștilor. S-a dat vina, evaziv, ba pe comunicarea defectuoasă cu băncile, ba pe lipsa banilor necesari achiziționării unui soft, ba pe birocrația stufoasă, adică exact aceleași ”bariere” care au stat și în calea primăriilor din Vaslui și Huși , dar pe care acestea le-au depășit cu mult înaintea celei de la Bârlad.

Cum funcționează sistemul de plată online

Bȃrlădenii care optează pentru varianta plății online trebuie să completeze un formular online, pe site-ul www.ghiseul.ro. Înregistrarea pe acest portal online este o procedură foarte simplă꞉ contribuabilii solicită datele de acces pentru autentificare și primesc, în schimb, un nume de utilizator unic și o parolă pe care trebuie să le folosească ulterior, ori de cȃte ori doresc să facă plăți. Modulul de plăti de pe site-ul www.ghiseul.ro este funcțional pentru aproape toate categoriile de taxe și impozite și poate fi accesat cu ușurință după intrarea în cont. La plățile online sunt acceptate doar cardurile 3D Secure. De reținut este că la orice plată nu se percep comisioane, acestea fiind suportate de la bugetul public al orașului.

Contribuabilii care nu sunt obișnuiți să facă plăți online, dar care dețin totuși un card bancar, pot alege să-și achite taxele și impozitele prin intermediul terminalului POS de la ghișeul Serviciului de impozite și taxe persoane fizice din Primăria Bȃrlad, acolo unde pot folosi cardul ca la orice altă plată făcută la supermarket sau pentru alte servicii.

Și persoanele care nu dețin carduri bancare pot veni la Serviciul impozite și taxe persoane fizice al Primăriei Bârlad unde se pot face, doar pentru rolurile proprii, conturi cu utilizator și parolă pentru autentificare ulterioară pe site-ul www.ghiseul.ro.

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: