Google+
Home » Social » Agricultorii vasluieni sunt disperați: tractoarele nu mai pot ara câmpurile, din cauza secetei severe

Agricultorii vasluieni sunt disperați: tractoarele nu mai pot ara câmpurile, din cauza secetei severe

Seceta prelungită a blocat campania agricolă de însămânțări de toamnă din județul Vaslui. Din cauza deficitului de apă din sol tractoarele nu mai pot ara, iar pregătirea terenului necesită un consum mare de carburant și treceri succesive cu utilajele. Astfel, dintr-un program de arături de toamnă de 185.600 hectare, fermierii au reușit să are numai 37.601 hectare. Mai mult, cultura de rapiță este compromisă în totalitate și trebuie întoarsă.

Seceta prelungită din ultimele luni a afectat grav campania agricolă de însămânțări toamnă. Din cauza solului foarte tare fermierii nu pot efectua arăturile și lucrările necesare pentru pregătirea patului germinativ în vederea însămânțării. Până la această dată, dintr-un program de arături de toamnă de 185.600 hectare au fost realizate arături pe numai 37.601 hectare, ceea ce reprezintă un procentaj de 20%.

Dan Hurduc, fermier și membru în conducerea Asociației Grup Est Huși, a spus că la nivelul anului 2018 Vasluiul este cel mai afectat județ de secetă din zona Moldovei: “Seceta este la fel de puternică ca în anul 2012. Începând cu luna aprilie, județul Vaslui și sudul județului Iași au fost calamitate de secetă. Dacă în anul 2012 am avut ultima secetă puternică care a fost la nivel național, acum doar zona Moldovei are cel mai mult de suferit. Eu lucrez 2.000 de hectare și toate suprafețele sunt afectate între 30 și 100%. La grâu, pierderile de producție au fost de circa 60%. Am porumb pe 170 de hectare și gradul de dăunare este de 100%, la fel și cele 170 hectare semănate cu floarea soarelui”.

Aurel Ghineț, director adjunct al Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că situația pentru fermierii din județ este dificilă și sunt așteptat precipitații pentru a debloca campania agricolă: ”Pe fondul deficitului de apă din sol, cu arăturile este o mare problemă. Situația nu este bună deloc. Se investește mult în pregătirea terenului, în achiziționarea de semințe, iar unele culturi agricole cum e cea de rapița trebuie întoarsă. Pământul este tare, iar utilajele au un consum mare de carburant și este nevoie de treceri succesive pentru a pregăti terenul pentru semănat. În ceea ce privește cultura de rapiță, din discuțiile zilnice cu fermierii, rezultă faptul că din cauza secetei pronunțate există probabilitatea ca această cultură să fie întoarsă. Plantele au răsărit puțin, iar cultura nu este eficientă în aceste condiții”.

Recoltarea merge mai bine

În prezent, campania de toamnă este în plină desfășurare în județul nostru. Este vorba despre campania de recoltare a culturilor agricole semnate în primăvară și însămânțarea culturilor de toamnă.

Până la această dată, cultura de floarea soarelui este recoltată de pe o suprafață de 51.872 hectare, ceea ce reprezintă 98% din suprafața ocupată cu această cultură. De asemenea, porumbul s-a recoltat de pe o suprafață de 54.004 hectare, ceea ce reprezintă un procent de 57%. Fermierii vasluieni au recoltat și soia de pe 169 hectare (24% din suprafața totală) și sfecla de zahăr de pe 270 hectare (34% din suprafața totală).

”Suprafața de teren eliberată până acum este de 163.541 hectare, din care pe 66.617 hectare s-au înființat culturile de toamnă. După ce, în vară, au fost recoltate culturile de grâu și orz, fermierii au reușit să are tot atunci 76.000 de hectare pe care s-au înființat culturile de toamnă. Între timp, seceta s-a accentuat, iar acum sunt probleme mari cu pregătirea solului pentru însămânțările de toamnă”, a mai spus Ghineț. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: