Google+
Home » Justitie » Răbufnirea bugetarilor: după muzeul bârlădean, o altă instituție de stat este dată în judecată de angajați

Răbufnirea bugetarilor: după muzeul bârlădean, o altă instituție de stat este dată în judecată de angajați

de Mihaela NICULESCU

Angajații de la stat rup tăcerea unul câte unul. Obișnuiți, ani și ani la rând, să nu ”cânte” în fața șefilor dacă nu vor probleme, mulți salariați din instituțiile statului ajung uneori la limita răbdării din pricina abuzurilor, a șicanărilor psihice, a umilințelor. După Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, unde conflictele interne au răbufnit în instanță, dar și în public, o altă instituție a statului este acționată în judecată de angajați. După ani, în care spune că a înghițit nedreptățile de la locul de muncă, bârlădeanul Nelu Munteanu, angajat al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, a dat în judecată instituția pentru că este convins că angajatorul nu a respectat legea.

Nelu Munteanu susține că timp de 15 ani, deși în graficele de pontare figura cu 240 de ore de muncă lunar, nu a fost plătit decât pentru 160. Acesta este nemulțumit că nu a beneficiat nici de zile libere, nici de plată în contul orelor suplimentare, dar ar fi continuat, poate, să suporte situația dacă, anul acesta, când a cerut trei zile libere pe care le-a primit cu mare greutate, nu i s-ar fi oprit tichetele de masă aferente.

Am solicitat șefului meu de la Bârlad trei zile libere, de pe 3 pe 5 aprilie. Mi le-a dat, oprindu-mi trei tichete de masă. Știu că legea prevede că în concediu și în zilele libere nu poți primi tichete de masă. M-am gândit, totuși, că din respect pentru munca neplătită pe care am prestat-o câte zece zile pe lună, în 15 ani, se putea apela la ceva mai multă omenie. Ar fi putut să-mi lase tichetele. Mă rog, asta a fost dorința șefului, Ștefan Panica. M-a revoltat enorm, în schimb, faptul că după ce am făcut o notificare la Serviciul de Gospodărire a Apelor Vaslui, în care îmi făceam cunoscută nemulțumirea, domnul Panica a început să mă șicaneze”, a declarat pentru Est News Nelu Munteanu.

Acesta susține că represaliile asupra sa au început prin a nu i se mai răspunde la salut și până la a fi pus să care cu roaba pământ din râul Bârlad, doar pentru a-l pedepsi și umili.

Am cărat degeaba pământ cu roaba. Așa a dispus Ștefan Panica. În urma mea, au venit cu excavatoarele, care au curățat terenul imediat. Mi s-a aplicat o corecție pentru că am ridicat capul”, a mai spus Nelu Munteanu.

Lumea a tăcut și a înghițit pentru că toți au rate la bănci și copii la școală”

Pe 25 octombrie, va avea loc la Tribunalul Vaslui următorul termen al procesului, iar Nelu Munteanu speră să fie ultimul. Nu are altă dorință decât să-i fie plătite orele suplimentare efectuate în ultimii trei ani (pentru că așa prevede legea), iar timpul efectiv lucrat să-i fie trecut la vechime. Șansele sunt foarte mari, așa cum de altfel se deduce și din răspunsul oficial transmis redacției Est News, răspuns semnat de către directorul Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad, în subordinea căreia se află Sistemul de Gospodărirea Apelor (SGA) Vaslui.

Potrivit OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice: <<Art. 8 (1) În anul 2015, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.>>. Aceeași prevedere se păstrează și pentru anul 2016, potrivit OUG nr. 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, dar și în anul 2017, potrivit OUG NR. 99/2016”, se precizează în răspunsul primit la redacție din partea conducerii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Întâmplător, după ce Nelu Munteanu a dat în judecată instituția la care lucrează, a fost trecut să lucreze cu normă de opt ore. Ceilalți cinci angajați de la Bârlad fac schimburi de 12 ore cu 24, fiindu-le plătite exact orele pe care le muncesc, nu ca până acum, când făceau schimburi de 24 de ore fără a primi liberele aferente orelor suplimentare. Colegii lui Nelu Munteanu au avut de câștigat de pe urma demersului făcut de acesta în instanță.

Conform declarației lui Munteanu, situația de la Grupa Bârlad a SGA Vaslui este inacceptabilă, care a fost tolerată de angajați timp de 15 ani.

Lumea a tăcut și a înghițit pentru că toți au rate la bănci, copii la școală, la facultate și nu puteau risca să rămână fără un loc de muncă. Vreau să cred că mentalitatea mai multor angajați din România se va schimba. Trebuie să cerem respectarea drepturilor care ni se cuvin prin lege. În fond, trebuie să cerem ca legea să fie respectată. Nu cred că am făcut nimic condamnabil dacă mi-am cerut drepturile în instanță”, a mai precizat Nelu Munteanu.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: