Home / Administratie / Vasluiul produce ce este cel mai important: forță de muncă calificată pe care, din păcate, o ”livrează” altora

Vasluiul produce ce este cel mai important: forță de muncă calificată pe care, din păcate, o ”livrează” altora

Poate că nu stă bine la niciun capitol al industriei, însă municipiul Vaslui produce ceea ce este cel mai important, din păcate nu pentru sine: forță de muncă calificată. Aceasta este pierdută, din păcate, în favoarea centrelor universitare și a străinătății. Primarul Vasile Pavăl și-a exprimat regretul pentru această situație, spunând că lipsa unei universități este un mare handicap pentru oraș.

Cristian PĂTRAȘCU

În niciun domeniu al economiei nu stă bine municipiul Vaslui sau județul, în general, nici în industrii, nici în agricultură, dar stă foarte bine într-un domeniu care contează cel mai mult pentru acestea toate: municipiul Vaslui, școala din județul Vaslui, în general produce forță de muncă calificată. Aceasta însă, în lipsa posibilităților de afirmare și a unei vieți decente, ia calea marilor centre universitare din țară și mai ales a străinătății.

În cadrul unei emisiuni la TVR Iași, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a deplâns această situație arătând că un tânăr vasluian care a terminat facultatea și se întoarce în orașul natal este o mare excepție în orașul pe care îl conduce și în județ, și nici pe departe o regulă.

“Copiii vasluienilor care termină o facultate nu se mai întorc acasă, iar dintre cei care rămân în țară, prima lor opțiune este Iașiul, pentru că acolo își termină studiile cei mai mulți dintre ei”, a spus Pavăl.

Cei care se întorc sunt rarități și sunt determinați să facă acest lucru din cu totul alte motivații decât cele economice, orașul, ca și județul, nu are ce să le ofere și nici perspectiva unui trai mai bun.

“Se întorc cei care sunt prea patrioți, au un patriotism local, sau cei care vin la părinți”, a arătat Pavăl.

Primarul a arătat că Vasluiul este capabil să producă o forță de muncă în domenii de vârf ale economiei, așa cum a ajuns să fie IT-ul, însă nu este capabil să și păstreze această forță de muncă.

“Avem și noi IT-iști, dar nu de ordinul miilor, așa cum au deja alte mari orașe”, a spus primarul Vasluiului, care și pentru această situație a dat vina pe lipsa marilor investiții în economie. Iar primarul a exemplificat: “Uitați, au început medicii de la Iași să vină la Vaslui. Iată ce înseamnă modernizarea în aparatură specifică ca să-și poată face meseria și ce a însemnat investiția Consiliului Județean în apartamente care să le asigure condiții bune de viață”.

Pavăl crede că ce lipsește municipiului Vaslui cel mai mult în acest domeniu, al educației și pregătirii profesionale, este o universitate. “Lipsa unui centru universitar ne creează un mare handicap, chiar dacă avem deschise unele secții în oraș. Există un grup de inițiativă pentru înființarea unei universități și cred că în doi ani vom reuși să o creionăm”, a mai spus primarul.

Tinerii vasluieni prind dragul pentru învățătură la Vaslui, unde sunt formați de dascălii vasluieni, sunt cizelați la universități din banii, din puținul părinților vasluieni de acasă, iar apoi sunt pierduți definitiv pentru plaiurile natale.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Replică de la Bârlad, pentru noul ministru al Muncii

Atac la declarațiile  Violetei Alexandru, ...

Vasluienii sunt așteptați să își ridice biletele de tratament balnear

Vasluienii sunt așteptați la Casa ...

Invazia ciorilor în Vaslui a băgat în sperieți populația orașului

Mii de ciori au ”atacat” ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: