Home / Administratie / CUP Bârlad coboară milităria din pod în privința depozitării ilegale de gunoi. Iată ce decizie a luat!

CUP Bârlad coboară milităria din pod în privința depozitării ilegale de gunoi. Iată ce decizie a luat!

de Mihaela NICULESCU

De luni, bârlădenii au două variante: ori aruncă deșeurile vegetale în locurile special amenajate în asociațiile de proprietari, separat de gunoiul menajer, ori gunoiul vegetal rămâne în asociații, fără a mai fi ridicat de firma de salubritate.

Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA Bârlad, a fost foarte tranșant la întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, mai ales după ce societatea a fost amendată de Garda de Mediu pentru că a transportat deșeuri vegetale împreună cu gunoiul menajer. Conducerea fiecărei asociații va trebui să informeze proprietarii cu privire la faptul că ridicarea deșeurilor vegetale se va face pe banii asociației sau ai Primăriei Bârlad dacă acestea nu sunt depozitate corespunzător. Cum Primăria are sacul cu bani cam gol, transportul gunoiului vegetal va fi suportat din banii bârlădenilor.

Eu nu fac decât să respect legea. Nu voi găsi gunoiul vegetal depozitat separat de containere, în locuri speciale, nu voi mai ridica aceste deșeuri vegetale. Vor rămâne în asociații, amestecate cu cel menajer. Bârlădenii vor trebui să sesizeze Poliția Locală atunci când vor vedea că cineva depozitează deșeurile vegetale în containere. Vor trebui reținute numerele mașinilor ai căror proprietari recurg la astfel de metode, dar și persoanele care aruncă deșeurile vegetale în containere cu gunoi menajer. Amenzile sunt foarte mari pentru aceste fapte. În cazul persoanelor fizice sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice între 20.000 și 40.000 de lei”, a declarat Adrian Bobeică.

Reprezentanților asociațiilor de proprietari nu le-a convenit faptul că ei vor trebui să identifice locurile pentru depozitarea deșeurilor vegetale, nici că vor trebui să-i instruiască pe proprietari cu privire la respectarea legii, dar mai ales nu le-a convenit că transportul deșeurilor vegetale va trebui plătit din banii proprietarilor.

Directorul SC CUP SA a atenționat bârlădenii că venirea noului operator la Bârlad va însemna o abordare radicală a problemei gunoiului. Dacă nu va găsi gunoiul depozitat separat, inclusiv cel vegetal, nu-l va ridica, iar spațiile dintre blocuri vor deveni insalubre până când populația va înțelege cum trebuie să depoziteze gunoiul. De la 1 ianuarie, normele UE prevăd ca din cantitatea de deșeuri depusă, 40% să fie depozitată selectiv. În caz contrar, diferența până la 40% va fi plătită de operator și autoritatea locală sub forma unei taxe. Evident că acest lucru va duce automat la scumpirea gunoiului pentru populație.

Până una-alta, reprezentanții asociațiilor de proprietari trebuie să informeze SC CUP, în două – trei zile, în legătură cu numărul locurilor de depozitare a gunoiului vegetal pe care le-au identificat și unde anume, pentru ca lucrătorii de la salubritate să știe exact de unde sa ridice aceste deșeuri.

Este greu, dar civilizarea cetățenilor, oriunde în lume, s-a făcut prin constrângere, prin aplicarea de amenzi.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Bârladul sub lupă: Atenție la capcana de pe trotuar!

De mai mult timp, bârlădenii care tranzitează Bulevardul Republicii, ...

Primăria Vaslui are un program de încasări din taxe și impozite de 36 milioane lei

Încasările din taxele și impozitele locale la bugetul municipiului ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: