Google+
Home » Administratie » Din ianuarie, bârlădenii vor plăti lunar apa de ploaie

Din ianuarie, bârlădenii vor plăti lunar apa de ploaie

de Mihaela NICULESCU

Bârlădeni, pregătiți-vă să plătiți apa de ploaie! De la 1 ianuarie 2019, colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale vor fi suportate de utilizatorii serviciului și nu de primărie, cum se întâmplă acum.

Invitat de primarul Boroș ieri la o întâlnire cu asociațiile de proprietari, Vasile Ungureanu, directorul Aquavas, sucursala Bârlad, a explicat care sunt parametrii în funcție de care se va calcula prețul apei de ploaie.

Apa de ploaie se poate plăti în două variante. Una este luând în calcul suprafața locuibilă, înmulțită cu cantitatea de precipitații căzută la Bârlad în luna respectivă (pe baza precizărilor Institutului de Meteorologie), înmulțită cu prețul apei pe metru cub. Cea de-a doua ar fi prin stabilirea unei norme calculată pe baza cantității medii de apă căzută în Bârlad în ultimii 10 ani. Cred că la final se va opta pentru varianta a doua, întrucât pentru prima variantă e nevoie de schițe cadastrale pe care nu toți cetățenii le au, unele nemaifiind găsite în arhive”, a explicat Vasile Ungureanu.

În urma calculului făcut de cei de la Aquavas bârlădenii vor plăti lunar 2 lei pentru apa pluvială dacă stau la garsonieră, 5 lei pe lună dacă locuiesc într-un apartament de două sau trei camere, 7 lei lunar dacă stau în apartamente cu patru camere și 15 lei lunar dacă locuiesc la casă. Toate aceste prevederi se regăsesc în Legea nr. 215/2018, care introduce în Legea 241/2006, Legea Serviciului de Alimentare cu Apă, articolul 31. La alineatul 23 se precizează că “toate costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului”. La aliniatul 24 legiuitorul spune: „Prin excepție de la prevederile aliniatului 23, autoritățile deliberative ale unităților administrativ teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale, cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație”. După privirile edilului șef, prezent în sală, sunt slabe sanse ca Primăria să suporte lunar asemenea cheltuieli, care ajung la 50.000 lei, iar cei care vor suporta costurile cu apa de ploaie, mai mult ca sigur, vor fi bârlădenii.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: