Google+
Home » Administratie » Șansă uriașă pentru întreprinzătorii vasluieni să miște din loc economia locală prin programul Start-Up Nation

Șansă uriașă pentru întreprinzătorii vasluieni să miște din loc economia locală prin programul Start-Up Nation

de Simona MIHĂILĂ

Sesiunea din acest an a Programului Start-Up Nation, aflat în dezbatere publică pȃnă la sfȃrșitul lunii octombrie, vine cu noi condiții de finanțare pentru antreprenori. Printre ele se numără și un criteriu care îi încurajează pe întreprinzătorii din județul Vaslui să acceseze fondurile puse la dispoziție de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Este vorba despre densitatea IMM-urilor din județul din care provine beneficiarul schemei de ajutor de stat, condiție care le aduce vasluienilor care înființează firme 10 puncte suplimentare.

Selecția proiectelor în cadrul ediției din acest an a Programului Start-Up Nation se va realiza pe bază de clasament (punctaj), iar criteriile de departajare sunt unele noi și transparente, a anunțat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA). În aceste condiții, este de așteptat ca mai mulți vasluieni cu spirit cu inițiativă să se numere printre cei 10.000 de beneficiari care vor primi ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei, adică 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Spre deosebire de ediția de anul trecut, cȃnd Vasluiul a avut doar 44 de proiecte înscrise la linia de start a Programului, în acest an antreprenorii vasluieni pornesc cu un avantaj: primesc 10 puncte suplimentare pentru că provin dintr-un județ unde există mai puțin de 4 firme la 100 de locuitori.

Mai mult, pentru un loc de muncă nou creat în plus față de cel obligatoriu, aceștia pot primi alte 10 puncte suplimentare, iar pentru cel puțin un loc de muncă ocupat de persoană defavorizată ori de un absolvent după anul 2012 sau șomer se acordă 5 puncte suplimentare.

Pe de altă parte, dacă echipamentele tehnologice și software-urile necesare desfășurării activității au o pondere mai mare sau egală cu 50% din valoarea planului de afaceri, antreprenorul mai primește 5 puncte sau chiar 10 puncte, dacă echipamentele înseamnă 60% din cifra de afaceri.

Punctarea suplimentară se face și în cazul persoanelor care aleg să-și deschidă afaceri în domeniul industriilor creative, la nivelul serviciilor și al producției.

Adunȃnd toate aceste lucruri, rezultă 30 – 35 de puncte suplimentare pentru un întreprinzător vasluian, care poate astfel să cȃștige bătălia cu competitorii din alte județe mai dezvoltate sau din București.

 

Densitatea IMM-urilor, un criteriu care a iscat controverse

Noile reguli de desfășurare a selecției proiectelor în cadrul sesiunii din acest an a Programului Start-Up Nation au stȃrnit discuții în spațiul public legate de «discriminarea regională», existȃnd voci care au susținut că densitatea IMM-urilor este un criteriu care dezavantajează din start trei județe, unde antreprenorii vor fi depunctați꞉ București, Ilfov și Cluj.

În fața valului de critici, deputatul vasluian Daniel Olteanu (ALDE) a avut mai multe luări de poziție, în Parlament și pe canalele media, referitoare la obligația Guvernului de a lua măsuri pentru diminuarea discrepanțelor regionale. Olteanu a venit inclusiv cu propunerea ca antreprenorii din județele unde nu există autostrăzi să primească un punctaj suplimentar în cadrul Programului Start-Up Nation.

„Ca parlamentar de Vaslui, am salutat noile criterii ale Programului Start-Up Nation încă de la momentul lansării acestuia în consultare publică. Este una dintre puținele inițiative de impact, venite de la nivel guvernamental, prin care regiunile defavorizate ar putea primi șansa de a recupera decalajul care le separă de Capitală și zonele bogate. Am fost uimit să constat că există tot mai multe voci care, cu îndȃrjire, dar fără argumente convingătoare, spun că Start-up Nation ar încuraja ″discriminarea regională″ și că ar defavoriza puternic tinerii cu spirit de inițiativă din județe precum Cluj, Timiș, Arad, Constanța, Brașov și, desigur, pe cei din municipiul București.

În aceste condiții, mă întreb și vă întreb: cine este, cu adevărat, discriminat? Întreprinzătorul din județul Vaslui, care face eforturi uriașe să reziste pe piață și să mențină locurile de muncă pe care le-a creat, într-o zonă fără autostradă, izolată din punct de vedere economic, sau antreprenorul din Capitală, ori cel din județele Cluj ori Timiș, care au beneficiat de miliarde de euro, fonduri publice, pentru investiții în infrastructură, și de alte ajutoare de stat?

Cred că răspunsul e limpede pentru toată lumea. Trist este că, dacă vasluienii au acceptat ca, timp de 20 ani, toate fondurile pentru marea infrastructură să ajungă în județele bogate, acum nu beneficiază de același lobby pentru ca fondurile destinate investițiilor să susțină economia județului Vaslui. Și cu, și fără punctaj maxim în Programul Start-Up Nation, întreprinzătorii vasluieni își vor transporta în continuare mărfurile în aceleași condiții dificile de pȃnă acum, în lipsa marilor proiecte de infrastructură derulate de Ministerul Transporturilor. Am atras atenția asupra acestui lucru în Parlament, unde am venit cu propunerea ca antreprenorii din acele județe lipsite de infrastructură de nivelul autostrăzilor să primească un punctaj suplimentar.”, a declarat deputatul Daniel Olteanu.

Dezbaterea publică legată de noile criterii în baza cărora se va realiza clasamentul final al beneficiarilor Programului Start-Up Nation se va încheia miercuri, 31 octombrie, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA).

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: