Home / Administratie / Vești bune pentru bârlădeni: marele proiect de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare a fost deblocat

Vești bune pentru bârlădeni: marele proiect de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare a fost deblocat

de Dănuț CIOBANU

Locuitorii municipiului Bârlad au parte de vești bune: a fost validată documentația aferentă proiectului de reabilitare a sistemului de apă și canalizare din oraș. În următoarele zile, va fi publicat pe SICAP (fost SEAP) anunțul licitației publice privind contractul de execuție a lucrărilor, iar în termen de 30 de zile firmele interesate vor putea depune ofertele. Ulterior, va demara procedura de evaluare și desemnarea unui câștigător al licitației.

După mai bine de două luni de așteptare, proiectul de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bârlad a fost aprobat de către Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). În data de 3 august 2018, SC Aquavas SA Vaslui a transmis la ANAP documentația revizuită conform noilor modificări legale privind achizițiile publice.

Practic, aprobarea documentației revizuite deblochează programul de modernizare a sistemului de apă și canalizare din Bârlad. În zilele următoare, va fi publicat pe noul sistem electronic de achiziții electoronice “Sistemul informatic colaborativ pentru mediul performant de desfășurare a achizițiilor publice” (SICAP, fost SEAP) anunțul de participare la licitația electronică. Mai exact, autoritatea publică contractantă va lansa la licitație publică contractul de execuție a lucrărilor.

Potrivit procedurilor legale, din momentul publicării anunțului de licitație pe SICAP, în termen de 35 de zile firmele vor putea depune oferte în vederea adjudecării execuției.

“După publicarea pe SICAP așteptăm ofertele din partea firmelor interesate și va urma toată procedura de evaluare. Urmează ca la finalul procedurii să fie declarat un câștigător, a cărui ofertă să fie corespunzătoare cu cerințele din documentație”, a spus Daniela Grigoraș, purtător de cuvânt al SC Aquavas Vaslui.

În municipiul Bârlad proiectul prevede extinderea cu 37 de kilometri a rețelei de apă, montarea unui număr de 334 cămine de vane, 541 hidranți de incendiu, 11 stații de hidrofor etc.

Multă birocrație

Întârzierea lansării în licitație publică a proiectului de alimentare cu apă și canalizare de la Bârlad a avut mai multe motive.

În primul rând, întârzierea față de restul orașelor prinse în program a fost provocată de timpul alocat corelării proiectului de apă și canal cu investițiile locale și cele prevăzute în Programul Operațional Infrastructură Mare. Respectivele corelări privesc toate proiectele de dezvoltare care dispun de diferite finanțări și care se află în derulare.

Un al doilea motiv al întârzierii vizează cele patru modificări ale legislației privind achizițiile publice, începând cu luna decembrie 2017. Practic, au fost operate patru modificări legislative care au obligat operatorul de apă și canal județean să refacă aproape întreaga documentație. Spre exemplu, caietul de sarcini care era finalizat pentru lansarea ofertei publice a fost întors din nou la proiectant și a fost refăcut sută la sută, potrivit noilor cerințe legale. Astfel, cu o revizuire majoră a documentației, proiectul de reabilitare a sistemului de apă și canal din municipiul Bârlad a ajuns să aștepte mai bine de două luni validarea de la ANAP.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: