Google+
Home » Administratie » Investiții de 44,6 milioane lei în sistemul de apă și canalizare din municipiul Bârlad, prin proiectul județean cu fonduri europene

Investiții de 44,6 milioane lei în sistemul de apă și canalizare din municipiul Bârlad, prin proiectul județean cu fonduri europene

de Dănuț CIOBANU

Proiectul de modernizare a rețelelor de apă și canalizare din municipiul Bârlad, recent deblocat, prevede investiții de 44,6 milioane lei fără TVA. Lucrările constau în reabilitarea și extinderea rețelelor de apă potabilă, instalarea de stații de pompare, reabilitarea și extinderea sistemelor de canalizare, montarea de stații de pompare a apei uzate etc. Investițiile vizează zonele din oraș în care, în prezent, locuitorii un beneficiază de servicii de apă și canalizare. La nivelul județului Vaslui, se vor cheltui peste 355 milioane pentru reabilitarea celor două sisteme.

Valoarea estimată fără TVA a proiectului de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bârlad este de 44.631.538 lei. Pe secțiunea alimentare cu apă, investițiile vizează reabilitarea rețelelor de apă, extinderi ale rețelelor de apă potabilă și instalarea unor stații de pompare a apei potabile.

Reabilitarea rețelelor de apă potabilă din municipiul Bârlad se va realiza pe o lungime de 9.017 metri, străzile supuse intervențiilor fiind următoarele: Stroe S. Belloescu, Vasile Lupu, Aleea Siret, Nicolae Iorga, Marcel Guguianu, V.I. Popa, Decebal, Gen. Naumescu, Dragoș-Vodă, Bulevardul Republicii.

La capitolul extindere rețele de apă potabilă, investițiile se vor realiza pe o lungime de 35 kilometri. Practic, vor fi extinse rețele de apă pe majoritatea străzilor din oraș unde, în prezent, nu există instalații de alimentare.

Potrivit indicatorilor tehnici ai investiției pe componenta sistemului de alimentare cu apă, în municipiul Bârlad vor fi instalate 11 stații de pompare apă potabilă (inclusiv zona de protecție sanitară).

La capitolul canalizare, proiectul prevede mai multe investiții pe toate străzile în care populația orașului nu beneficiază de servicii de canalizare. Astfel, vor fi reabilitate colectoare de apă uzată pe o lungime de aproape 10 km și vor fi realizate extinderi ale rețelei de canalizare pe o lungime de aproape 24 de km. De asemenea, vor fi montate cinci stații noi de pompare a apei uzate și vor fi instalate pe o lungime de 1.106 metri conducte pentru refulări care sunt branșate la stațiile de pompare a apei uzate.

Peste 355 milioane lei pentru investițiile din întreg județul

Proiectul de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bârlad a fost aprobat de către Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). În zilele următoare, va fi publicat pe noul sistem electronic de achiziții electoronice “Sistemul Informatic Colaborativ pentru mediul performant de desfășurare a achizițiilor publice” (SICAP) anunțul de participare la licitația electronică. Mai exact, autoritatea publică contractantă va lansa la licitație publică contractul de execuție a lucrărilor.

La sfârșitul anului 2016, SC Aquavas SA Vaslui a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare pentru realizarea lucrărilor de apă și canal, fazate din POS Mediu 2007 – 2014. Contractul a fost încheiat în data de 5 decembrie 2016, și are o valoare totală de 355.927.333 lei. Contractul asigură finanțarea inclusiv a contractelor de lucrări pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești. Este vorba despre cele cinci proiecte de rețele din programul POS Mediu, care nu s-au realizat pe vechiul proiect și au fost mutate pe noul proiect finanțat prin POIM  (Programul Operațional Infrastructură Mare) 2014-2020.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: