Google+
Home » Social » Angajatorii preferă zilierii, în dauna salariaților cu contract de muncă

Angajatorii preferă zilierii, în dauna salariaților cu contract de muncă

În primele nouă luni ale acestui an, în județul Vaslui au prestat activități cu caracter ocazional 77.131 de zilieri. Agricultura și comerțul sunt principalele domenii care atrag forța de muncă. Utilizarea frecventă a zilierilor a făcut ca, în ultimii ani, numărul acestora să fie mult mai mare decât cel al salariaților, care este de numai 54.271 persoane.

Munca necalificată cu caracter ocazional are tot mai mult succes la nivelul județului Vaslui. În primele nouă luni ale acestui an în județul nostru au prestat activități ocazionale nu mai puțin de 77.131 de zilieri.

Manuela Moraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, a spus că domeniile în care activează cei mai mulți zilieri sunt agricultura și construcțiile. Numai în luna septembrie 2018, angajatorii din județul Vaslui au utilizat 3.427 de zilieri: “Pentru a ușura activitatea angajatorilor, s-a realizat o aplicație electronică prin care registrul de evidență al zilierilor poate fi transmis în format electronic către ITM Vaslui. Măsură face parte din cadrul unei campanii desfășurate la nivel național, privind respectarea legislației în domeniu”.

Demn de remarcat este faptul că Vasluiul are mai mulți zilieri decât salariați cu contracte individuale de muncă. La începutul lunii septembrie 2018, numărul contractelor individuale de munca active din județ era de 59.546. De asemenea, numărul total al salariaților este de 54.271 persoane, iar numărul total al persoanelor juridice active este de 6.149 persoane.

Zilierii achită impozite

Domeniile în care se pot presta activități care au caracter ocazional sunt agricultură, silvicultură, exploatări forestiere, pomicultură și viticultură, apicultură, zootehnie etc. Persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remunerația brută acordată acestora, în caz contrar, riscând amenzi de până la 20.000 lei. Totodată, există obligația întocmirii unui registru de evidență a zilierilor pentru toate persoanele care desfășoară activități cu caracter ocazional. Agenții economici care au achiziționat/achiziționează registre de evidență a zilierilor, conform Legii 52/2011, au obligația să le completeze cu toți zilierii cu care au avut/au raporturi de muncă, în ordine cronologică. Beneficiarul de lucrări va transmite către Inspecția Muncii o copie a registrului, până în data de cinci a lunii următoare pentru luna anterioară. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: