Home / Social / Bârlădenii sunt invitați de muzeograful Alina Butnaru și maestrul Dan Horgan, la atelierul de încondeiat ouă… pentru pomul de Crăciun

Bârlădenii sunt invitați de muzeograful Alina Butnaru și maestrul Dan Horgan, la atelierul de încondeiat ouă… pentru pomul de Crăciun

de Mihaela NICULESCU

În acest weekend, părinții pot veni împreună cu copiii la atelierul tehnic tradițional de încondeiat ouă, deschis în această perioadă la Muzeul ”Vasile Pârvan”. Vineri, între orele 15 și 17 și sâmbătă, de la 14 la 16, aceștia pot afla de la meșterul popular Dan Horgan cum se ornează un ou, ce tehnică trebuie folosită pentru ca rezultatul să fie cel așteptat.

Puțini bârlădeni știu că, de fapt, ouăle încondeiate nu erau prezente doar de Paști în casele strămoșilor noștri, ci și de sărbătorile Crăciunului.

Dacă ouăle încondeiate de Paște erau prezente pe masa strămoșilor, de Crăciun ele erau folosite ca ornamente în brad. Se goleau de conținut, erau spălate pe interior, încondeiate și apoi găurite la ambele capete pentru a fi atârnate în bradul de Crăciun, alături de nuci și mere. Tradiția e de pe vremea dacilor. E adevărat că ornamentele erau simple, strămoșii noștri folosind una sau două culori și modele simple, practic simboluri – albina, peștele, crucea, fiecare cu semnificația lui. Este o datorie a noastră, a meșterilor populari, să ducem mai departe tradiția. Mă bucur că atât copiii cât și părinții vin să învețe lucruri frumoase care țin, la urma urmei, de istoria și obiceiurile acestui popor”, ne-a declarat Dan Horgan.

Alina Butnaru, muzeograful care a avut inițiativa organizării acestui atelier în anul Centenarului Unirii, a precizat că atelierul este deschis adulților și copiilor peste 12 ani, de două sau trei ori pe lună, în funcție de câte activități sunt organizate la Muzeu. Prin rotație, își deschid porțile și celelalte trei ateliere inițiate de același muzeograf. Atelierul personajelor din lumea poveștilor, coordonat de profesorul de desen Valentin Stoian, atelierul „Cu fața spre istorie”, coordonat de profesorul Marcel Proca și atelierul de scriere creativă, „Fabrica de povești”, coordonat de muzeografa Alina Butanru.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Fostul director al Liceului ”Ion Mincu”, unul dintre cei mai longevivi șefi din județ, condus pe ultimul drum

Fostul director al Liceului ”Ion ...

Studenții vasluieni își închid afacerile pe bandă rulantă

Majoritatea firmelor înființate de studenții ...

Municipiul Bârlad va fi gazda unui simpozion dedicat adolescenților

de Dănuț CIOBANU Luni, 23 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: