Home / Social / Locul Centrului Pentru Persoane cu Handicap Neuropsihic din Huși va fi luat în curând de mai multe centre de zi și locuințe sociale pentru acești beneficiari

Locul Centrului Pentru Persoane cu Handicap Neuropsihic din Huși va fi luat în curând de mai multe centre de zi și locuințe sociale pentru acești beneficiari

de Mihaela NICULESCU

Marți, la Piatra Neamț, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui și cei ai Programului Operațional Regional (POR) au semnat contractul de finanțare cu fonduri europene pentru construirea la Oltenești a unui centru de zi și a trei locuințe sociale protejate, destinate adulților cu handicap neuropsihic. Săptămâna viitoare, DGASPC va semna un nou contract cu POR, de această dată pentru finanțarea unui centru de zi și a două locuințe protejate în localitatea Găgești.

Angajații de la DGASPC Vaslui au lucrat în ultimele luni la mai multe proiecte, care vor fi depuse tot săptămâna viitoare, pe Programul de Interes Național (PIN) finanțat de Guvernul României.

Vom depune trei proiecte pe PIN pentru a obține finanțare guvernamentală, în vederea construirii altor centre de zi și locuințe sociale protejate pentru adulții cu handicap neuropsihic. Dorim să construim un centru de zi la Pogana, împreună cu patru locuințe protejate; un centru de zi la Murgeni și două locuințe protejate, iar la Tutova un centru de zi și trei locuințe protejate. În total, vor fi construite în județ, cele mai multe în zona Bârladului, 14 locuințe sociale protejate, a câte opt locuri și cinci centre de zi, a câte 30 de locuri”, a declarat pentru Est News Ionel Armeanu Ștefănică, directorul DGASPC Vaslui.

Centrele de zi ce vor fi deschise prin finanțări de la PIN și POR se adresează atât persoanelor cu dizabilități neuropsihice din locuințele protejate, dar și celor cu probleme similare din localitățile limitrofe.

Ionel Armeanu Ștefănică spune că DGASPC va depune în viitor și alte proiecte, împreună cu unele ONG – uri, atât prin PIN, cât și prin POR, în care să fie cazate alte 70 de persoane cu handicap neuropsihic, din totalul celor 190, câte sunt acum în Centrul Pentru Adulți cu Handicap Neuropsihic din Huși. Personalul de la centrul din Huși va putea lucra la noile centre, sau vor fi făcute noi angajări pentru ocuparea posturilor necesare bunei funcționări a centrelor de zi.

Cu alte cuvinte, DGASPC a început un program de restructurare a centrului de la Huși, centru care nu mai corespunde nici cerințelor Uniunii Europene, nici politicii de asistență socială din România. Perspectiva aparține centrelor de zi și a locuințelor protejate, în care persoanele cu handicap psihic să beneficieze de condiții optime.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: