Google+
Home » Invatamant » Sărbătoare mare la Complex! Ideea originală a profesoarei Oana Acsinte, pentru aniversarea a 60 de ani de la înființarea Liceului ”Eminescu”

Sărbătoare mare la Complex! Ideea originală a profesoarei Oana Acsinte, pentru aniversarea a 60 de ani de la înființarea Liceului ”Eminescu”

de Mihaela NICULESCU

Inițiativă lăudabilă! Oana Acsinte, profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, a început să pregătească evenimentul special pe care școala îl va sărbători peste două luni. Inimoasa profesoară dorește să contacteze prin intermediul Facebook foști elevi ai școlii, care au povești de viață interesante, inclusiv profesionale, dispuși să participe, la iarnă, la sărbătoarea școlii.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” împlinește în luna decembrie 60 de ani de existență. Este o sumă rotundă, ce va fi aniversată cum se cuvine, promite colectivul cadrelor didactice ale acestei școli, cu o istorie interesantă.

Oana Acsinte predă limba engleză la Liceul „Mihai Eminescu”. Nu a fost eleva școlii, dar părinții și fratele său au învățat în această instituție școlară. Cunoaște detalii despre activitatea didactică a profesorilor care au predat aici, în cei 60 de ani perindându-se la catedră sute de dascăli, unii de excepție. Din respect pentru munca lor la catedră, dar și pentru zecile de generații de elevi care au învățat în această unitate de învățământ, în calitate de profesor al liceului, a hotărât că trebuie să se implice în organizarea acestui eveniment. Oana Acsinte dorește cel mai mult ca în cadrul evenimentului aniversar să ofere elevilor posibilitatea de a afla direct de la foștii elevi ai liceului cum se poate reuși în viață.

La 60 de ani de școală pe Dealul Morilor, aleg să fac ceva pentru elevii mei, mai mult decât pentru mine. Aleg să îi pun în față cu viața! Cu viața de după Bac! Pentru că noi, profesorii, trăim într-o mare de defecte. Și unul dintre ele este: <<Dacă nu…, ai să pici la Bac!>>. Ca și când Bacalaureatul e capătul a toate, ca și când viața n-ar începe chiar acolo. Uităm să le spunem că Bac-ul e doar o treaptă. Că treptele sunt făcute pentru a fi urcate. Și coborate vor spune cârcotașii. Și coborâte, după ce le-ai urcat! Un alt defect profesional: facem proiecții asupra traiectului unui elev și ne surprind alegerile ulterioare ale acestuia, ca și când noi avem drept de trasare a destinului său: nu știi matematică, ai să ajungi un ratat! E doar un exemplu. Viața ne arată că sunt ratați care știu matematică (sau engleză, sau altă materie) și că sunt oameni care-și fac viața nu doar din suma și bruma de ce putem noi da în clasă. Și cred că asta e bine!”,  ne-a mărturisit profesoara Oana Acsinte punctul ei de vedere original și, pentru mulți, neașteptat.

Ea spune că vrea să aducă în fața elevilor de azi oameni care să le ofere cu bucurie exemplul lor de viață: ”Nu ca unul de urmat neapărat, pentru că nu vreau să ofer rețete, ci pur și simplu vreau să le spun: <Uite! Pe lumea asta e loc să faci X sau Y activitate și omul ăsta îți poate spune cum a reușit el. Cât de ușor și cât de greu i-a fost, unde l-a ajutat școala și unde a mai pus de la el, la ce a renunțat, dacă și cât de sus a visat!>. Fac demersul acesta pentru ei, pentru elevii mei de azi, pentru că eu am credința că important e nu să nu dezamăgești așteptările unui profesor, ci pe ale tale!”.

Oana Acsinte își vede inedita inițiativă nu doar ca pe o întâlnire între generații, ci ca pe un act de dăruire a celor maturi către cei tineri, care caută încă repere: ”Dacă voi găsi astfel de oameni dispuși să ofere o zi din viața lor unei întâlniri surprinzătoare și deloc comode cu eul lor de acum 10-20-30 de ani, voi fi fericită! Se va adeveri că școala asta, Liceul <<Mihai Eminescu>>, trimite în lume oameni! Va fi dincolo de un exercițiu de imaginație, un act, sper, autentic de caritate: vreau în felul acesta să-și întindă o mână de ajutor (pe care n-au primit-o, poate, la vârsta școlii) acum către un tânăr care are nevoie de un model! Cine se bagă?”.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: