Google+
Home » Administratie » Sute de vânzări de terenuri, case și apartamente

Sute de vânzări de terenuri, case și apartamente

În luna septembrie 2018, în județul Vaslui s-au înregistrat 130 de tranzacții cu terenuri agricole și s-au parafat 291 contracte de vânzare-cumpărare de case și apartamente. Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în perioada ianuarie – septembrie 2018 au fost înregistrate în județul Vaslui 4.643 de vânzări de terenuri case și apartamente.

La nivel național, în luna septembrie 2018, au fost vândute 42.522 de imobile. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole sunt Dolj – 642, Timiș – 573 și Constanța – 444.

Din anul 2014, când s-a liberalizat piața funciară către străini în România, proprietarii de pământ din județul Vaslui au făcut bani frumoși. În total, fermierii au lansat public oferte de vânzare a terenurilor agricole extravilane pentru o suprafață totală de 11.125 hectare. În medie, prețul de vânzare cu care s-au tranzacționat terenurile în ultimii ani este de aproximativ 3.000 euro/hectar. Dacă ne raportăm la suprafața totală scoasă la vânzare de către fermierii locali, rezultă că suma totală obținută de pe urma tranzacționării terenurilor se ridică la circa 33 milioane de euro.

În cursul lunii mai 2018, a fost adoptată în Senat noua lege a vânzării terenurilor agricole. În textul de lege se precizează că “în vederea consolidării pieței funciare românești, măsurile preconizate a fi aplicate prin prezentul proiect de lege vizează stabilirea ordinii de preempțiune astfel: coproprietari și rude până la gradul I; arendași; statul român prin Agenția Domeniilor Statului și proprietari de terenuri agricole vecini”. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: